De Brauw Blackstone Westbroek droeg twee petten bij het onderzoek naar het actuele aanbestedingsschandaal bij de Nederlandse Spoorwegen in Limburg. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdagmorgen op basis van een eigen reconstructie. Het kantoor zelf reageert in de krant dat er geen vuiltje aan de lucht is.
Partner Jaap de Keijzer leidde het onderzoek door De Brauw naar de gang van zaken bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het kantoor zette De Keijzer echter ook in om de ernstige bevindingen van de ACM over NS – met als een van de conclusies dat de bedrijfstop wist van vals spel – aan te vechten en de openbaarmaking van deze informatie tegen te houden. Tevergeefs overigens: deze informatie lekte begin juni uit, met als gevolg het terugtreden van NS-topman Huges.
De reconstructie zwengelt de discussie aan of een huisadvocaat wel een objectief onderzoek kan verrichten binnen de muren van de eigen cliënt. Forensisch accountants zien hoe advocatenkantoren hun werk zijn gaan doen, en stellen al een tijdje nadrukkelijk van niet: advocaten zouden immers nooit geheel objectief zijn en zo nodig zelfs informatie afschermen.
Volgens De Brauw kan het wel, en is er in dit geval geen sprake van belangenverstrengeling, zegt managing partner Martijn Snoep tegen het FD. “Met NS is uitdrukkelijk afgesproken dat, omdat NS een zo objectief mogelijk beeld wil krijgen van wat er is gebeurd, wij toegang krijgen tot alle door ons relevant geachte informatie en personen en dat niets wordt achtergehouden.”
Minister Dijsselbloem van Financiën, enig aandeelhouder van de NS, lijkt het hiermee eens te zijn en ziet ‘geen aanleiding om de onafhankelijkheid van De Brauw in twijfel te trekken’. De Brauw is een van de Zuidas-kantoren die veelvuldig dergelijke interne onderzoeken verricht naar malicieuze praktijken binnen bedrijven, zoals vrij recent bij Ordina, Philips en Imtech.