De Vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) roept haar leden – advocaten, rechter- en raadsheerplaatsvervangers, bijzondere curatoren, deskundigen – op om in de eerste twee weken van januari 2020 ‘verhinderd’ te zijn om zittingen bij te wonen. Hiermee steunt de vFAS de ‘piketstaking’ #ikpiketnietlanger van de strafrechtadvocatuur.
In een dinsdag in het FD geplaatste oproep constateert vFAS-voorzitter Alexander Leuftink dat ‘de toegang tot de rechter onder het regime van minister Dekker niet langer gewaarborgd is’. De geplande hervormingen en experimenten met rechtsbijstandsverzekeraars noemt Leuftink ‘catastrofaal’ voor de burger. Volgens hem wordt het familierecht extra hard getroffen: ‘Uit eerder onderzoek is gebleken dat juist daar de kaalslag onder sociaal advocaten het grootst is.’
De vergoeding voor de begeleiding van een echtscheidingsprocedure komt bijvoorbeeld uit op circa 1.000 euro, terwijl een advocaat hier gerust dertig tot negentig uur mee bezig kan zijn, aldus Leuftink tegen de NOS. In dat laatste geval komt de advocaat omgerekend uit op een uurtarief van 11 euro.
‘Familierechtadvocaten zijn in de visie van de minister overbodig,’ schrijft de vFAS aan de krantenlezer. ‘U kunt het straks toch prima zelf? Laagdrempelige toegang tot de rechter noemt de minister dat. Heeft u toch hulp nodig, dan zijn er toch verzekeraars? Geen specialisten, geen academisch geschoolden en zeker geen advocaten.’
Vorige week sloot al het leeuwendeel van de asieladvocaten zich aan bij de piketactie #ikpiketnietlanger. Van alle Nederlandse strafrechtadvocaten heeft volgens de Raad voor Rechtsbijstand 85% aangegeven in de eerste helft van januari verhinderd te zijn voor piketdiensten (bijstand aan verdachten tijdens het politieverhoor), na een oproep op Twitter met de hashtag #ikpiketnietlanger.