Familiebedrijven doen steeds vaker een beroep op advocaten en notarissen, zeker bij gecompliceerde opvolgingskwesties. Dat blijkt uit een eind vorige week gepubliceerde analyse van FamBizz, een platform voorfamiliebedrijven.
De hoofdreden dat de drempel voor een gang naar de notaris wat lager is geworden, is de toegenomen complexiteit van de wet- en regelgeving die opvolging steeds ingewikkelder maken. Volgens de analyse die FamBizz maakte, geldt dat bijvoorbeeld voor jongere ondernemers die hun ouders opvolgen. De Orde van Advocaten bevestigt dit beeld aan FamBizz, en onderschrijft dat de toegenomen regeldruk invloed heeft op de hoeveelheid juridisch advies die familiebedrijven nodig hebben.
Familiebedrijven maken steeds vaker gebruik van hun privévermogen of van durfkapitaal om de opvolging mogelijk te maken, zeker nu banken in deze tijden van economische crisis huiverig zijn om kredieten te verstrekken. De notaris is nog altijd de voor de hand liggende partij om een overdracht soepel te laten verlopen, maar kantoren die een combinatie bieden van notariaat, fiscaliteit en advocatuur winnen terrein. Die concurreren bovendien ook nog eens met accountantskantoren, waar de fiscalisten werken. “Alles schuift in elkaar en de notaris zit daar tussen, als een spin in het web,” zegt hoogleraar notarieel recht Nora van Oostrom.
Ook steeds meer in trek, al is het niet nieuw: het familiestatuut waarin de familiewaarden en de betrokkenheid van familieleden bij het bedrijf staan beschreven, of wat er moet gebeuren met de aandelen bij een scheiding of in het geval van overlijden. Fambizz heeft ook de dertig belangrijkste juridische dienstverleners voor familiebedrijven op een rijtje gezet in de Fambizz Legal Top 30.