De curator van het eind juli gefailleerde notariskantoor SBS Legal rept in zijn eerste openbare faillissementsverslag over een poging tot faillissementsfraude – ‘paulianeus handelen’ – en een ontoegankelijke server, waardoor administratie en onderhanden werk van de geschorste notaris Robert Buurke niet zijn in te zien. Curator Van Geel (Fort Advocaten) publiceerde het verslag dinsdag.
Door Joris Rietbroek
Buurke is een van de drie notarissen die afgelopen juni werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootscheepse faillissementsfraude. De twee andere aangehouden kandidaat-notarissen, die eveneens voor onbepaalde tijd zijn geschorst, waren werkzaam bij Anotaris in Bunnik. Dit kantoor ging enkele weken voor SBS Legal al failliet. De drie notarissen zaten twee weken in voorarrest: zij zijn nog steeds verdachte in het onderzoek door de FIOD.
Naast de enige notaris was Buurke sinds 31 juli 2015 de enige bestuurder van het in oktober 2013 opgerichte kantoor te Amstelveen, zo vermeldt het faillissementsverslag. De onder de vlag van SBS Legal werkzame jurist Sidney Springer voerde een juridisch adviesbureau – die activiteiten waren volgens het verslag al nagenoeg gestaakt – en vervulde de rol van toezichthoudend commissaris.
Hoewel curator Van Geel de exacte oorzaken van het faillissement nog nader onderzoekt, staat vast dat de Kamer voor het Notariaat na de schorsing van Buurke een zware waarnemer aanstelde voor rekening en risico van de notaris in privé. Buurke heeft kritiek geuit op deze waarnemer: die zou ‘onderhanden werk aan derden hebben uitgedeeld, waardoor ten gunste van SBS Legal geen omzet werd gerealiseerd’, aldus het verslag. ‘Vanwege de waarneming kon de geschorste notaris niet langer beschikken over het tegoed op de kwaliteitsrekening en daarmee ook niet over het aandeel in het tegoed, wat toekomt aan SBS Legal. Volgens de bestuurder ontstonden hierdoor acute liquiditeitsproblemen, die uiteindelijk hebben geleid tot het faillissement’.
De curator ondernam actie toen hij constateerde dat een deel van de kantoorinventaris kort voor de faillissementsdatum tegen een te lage waarde was verkocht aan Robuco Invest, een BV waarvan Springer bestuurder bleek te zijn. Op die grond is ‘de faillissementspauliana ingeroepen, de verkooptransactie vernietigd en de koper verzocht de inventaris aan de boedel terug te geven’. Curator Van Geel onderzoekt nog of er sprake is van andere paulianeuze handelingen.
Verder is de server van het notariskantoor voor zowel de waarnemer als de curator tot op heden ontoegankelijk, waardoor niet te controleren is hoeveel onderhanden werk er nog uitstond op het moment van faillissement. Er is nauwelijks zicht op de administratie. Wel is duidelijk dat er ook op de derdengeldenrekening van het kantoor honoraria van cliënten werden gestort.
Opvallend is verder nog dat Buurke, als enig ‘lid’ van SBS Legal, zijn lidmaatschap kort voor het faillissement van eind juli opzegde.
Klik hier voor het faillissementsverslag (PDF)