Twaalf jaren waren nodig om het faillissement van DSB Bank af te wikkelen. Het totale bedrag dat de curatoren en hun adviseurs (o.a. Houthoff en PwC) deze periode hebben gedeclareerd: ruim 67 miljoen euro. “Veel geld, maar er moest dan ook veel gebeuren,” aldus curator Knüppe tegen RTL Nieuws.
De totale kosten à 67,1 miljoen euro voor curatoren Rutger Schimmelpenninck (tot 2015 zelf partner bij Houthoff) en Ben Knüppe, en voor de advieskantoren die zij inhuurden, komen naar voren in het slotverslag van het faillissement, dat dinsdag is gepubliceerd.
Houthoff gaf al die jaren juridisch en fiscaal advies aan de curatoren; in de afgelopen drie maanden hebben juristen, notarissen en fiscalisten van het kantoor nog eens 2.000 uur besteed aan de laatste loodjes, zo staat in het slotverslag. PwC trad op als verkoopadviseur en verstrekte advies op het gebied van onder meer accountancy, belasting en IT.
Curator Knüppe beaamt tegenover RTL Nieuws dat het om een hoog bedrag gaat, maar de kosten zijn volgens hem te rechtvaardigen en bovendien relatief beperkt in verhouding tot de andere gemaakte kosten in het faillissement. “Er moest heel veel gebeuren. Er is een zeer grote hoeveelheid werk verricht. En wat de curatorensalarissen betreft, die zijn altijd door de rechtbank vastgesteld. Zo werkt dit soort dingen nu eenmaal.”
Daarbij hebben de curatoren in de afgelopen jaren circa 12,5 miljard euro ontvangen en uitgekeerd aan de schuldeisers. Recentelijk hebben zij de laatste lening- en hypotheekportefeuilles verkocht, zodat ook de laatste schuldeisers van DSB Bank volledig zijn terugbetaald.
Uiteindelijk zijn de portefeuilles zo gunstig verkocht, dat er een bedrag van 650 miljoen euro resteerde in de failliete boedel van DSB. Met dit geld moet een deel van de rente worden betaald die de schuldeisers nog tegoed hebben. De grootste rentevordering bedraagt circa 700 miljoen en is van De Nederlandsche Bank (DNB). Die stelde destijds spaarders van DSB schadeloos tot een bedrag van 100.000 euro. Een bescheiden deel van de overgebleven miljoenen zal naar de 280.000 voormalige rekeninghouders gaan.
DSB Bank was de financiële instelling opgericht door de Noord-Hollandse ondernemer Dirk Scheringa. De bank raakte in financiële problemen en werd in oktober 2009 failliet verklaard, middenin de hevig woedende kredietcrisis. De achterliggende oorzaak zat in de verkoop van leningen en verzekeringen met hoge provisies. Uiteindelijk had de bank te veel risicovolle hypotheken verstrekt, terwijl de organisatie met dit geld werd gefinancierd. Toen de Nederlandse staat en vijf consumentenbanken niet garant wilden staan voor een lening van 5 miljard euro, viel DSB Bank om.