Op het in april failliet verklaarde Schuurmans Advocaten in Roden deden zich de laatste jaren diverse onregelmatigheden voor. Niet alleen was er sprake van privéonttrekkingen, ‘bijzondere’ prijsafspraken met cliënten en afroming van het bedrijfsresultaat, ook stond er een fulltime tuinman op de loonlijst van het kantoor, evenals de moeder van een voormalig compagnon, aldus het eerste faillissementsverslag van curator Verdonk.
Door Joris Rietbroek
Het in 1988 opgerichte kantoor was van eind 2006 tot en met november 2015 in eigendom van bestuurders Wouter Schuurmans en Reinhardt Lagerwaard: laatstgenoemde was alleen bestuurder van juli 2014 tot en met november 2015. Die maand vertrok Lagerwaard via een management buy out, na een hoogopgelopen conflict met Schuurmans over hoge privéonttrekkingen aan de kantoorrekening en privé-uitgaven die hij inboekte als zakelijke kosten. Volgens Schuurmans onttrok zijn compagnon in ieder geval van 2013 tot en met 2015 150.000 tot 200.000 euro aan het kantoor, iets dat door Lagerwaard werd gezien als ‘standing practice’ op kantoor.
Niet alleen Lagerwaard zou zich hier dan ook schuldig aan hebben gemaakt, schrijft de curator. ‘Er zijn duidelijke aanwijzingen dat deze onttrekkingen grotendeels door mr. Lagerwaard/zijn holding zijn verricht, maar voor zover zij aan mr. Schuurmans wel bekend waren, worden deze privé uitgaven jaarlijks tussen de bestuurders onderling ‘verrekend’, zodat de verontwaardiging van mr. Schuurmans over de handelwijze van mr. Lagerwaard (die veel meer privé-uitgaven ten laste van de vennootschap zou hebben laten komen dan hij zou hebben opgegeven) weliswaar in dat kader begrijpelijk, maar de curator toch ook enigszins selectief voorkomen’.
Gratis werk voor familie en vrienden
Los van deze onttrekkingen en uitgaven stuurde Lagerwaard volgens Schuurmans geen facturen voor werkzaamheden voor familie, vrienden of bevriende relaties. De totale waarde van deze niet-gedeclareerde werkzaamheden zou tussen de 200.000 en 400.000 euro liggen. De curator heeft deze beschuldigingen echter nog niet kunnen verifiëren bij Lagerwaard zelf. De ‘druppel’ die Schuurmans definitief dwong om faillissement aan te vragen: de veroordeling van het kantoor tot betaling van 45.000 euro aan een secretaresse die onterechte op staande voet was ontslagen, dit op dezelfde dag dat de verhuurder van het kantoorpand een vordering direct opeisbaar maakte.
De kantooromzet was intussen al flink omlaag gedoken, van ruim 1,4 miljoen euro in 2014 naar negen ton in 2015. Hoewel het vorig jaar al minder goed ging met het kantoor, besloten beide bestuurders halverwege 2015 om een bonus van ieder 120.000 euro uit te keren. Een medewerker kon echter fluiten naar een toegezegde loonsverhoging, meldt het faillissementsverslag.
Tuinman en moeder
Uit het verslag rijst verder het beeld dat het door de jaren heen bergafwaarts ging met het kantoor. In de hoogtijdagen mocht het kantoor zich met twaalf advocaten een van de grootste kantoren in het toenmalige arrondissement Assen noemen. Op de datum van het faillissement waren er in totaal nog vier advocaten in dienst, plus een HBO-jurist. Opvallend noemt de curator dat er op die datum naast drie secretaresses ook nog een tuinman fulltime in dienst was, hoewel hij slechts een dag per week voor het kantoor werkte. De overige dagen werkte hij voor Schuurmans in privé.
Ook de moeder van Lagerwaard stond jarenlang op de loonlijst als ‘gastvrouw’, hoewel kantoormedewerkers hebben verklaard haar nooit aan het werk te hebben gezien. ‘De daaraan verbonden loonkosten bleven op Schuurmans Advocaten drukken ook nadat er al sprake was van een zorgelijke liquiditeitskrapte’, aldus curator Verdonk. Verder liep naast de gebruikelijke kantoorverzekeringen ook de autoverzekering van Schuurmans’ Rolls Royce oldtimer via het kantoor. Andere verzekeringen die niet noodzakelijk waren voor de bedrijfsvoering, zijn door de curator beëindigd.
Bijzondere prijsafspraken
Vorige week werd de praktijk van Schuurmans overgenomen door Actio Advocaten. In aanloop naar de overname bleek dat dossiers nauwelijks digitaal waren gedocumenteerd en dat er diverse bijzondere prijsafspraken met cliënten werden gemaakt, wat het voor de curator lastig maakte om de dossiers en de praktijk in kaart te brengen.
De curator moet diverse aanwijzingen over de gang van zaken op kantoor nog nader onderzoeken. Zo kreeg Lagerwaard middels een aandelentransactie een ‘onbegrijpelijk’ hoge vergoeding van enkele tonnen mee bij zijn vertrek, hoewel dit volgens de curator onlogisch is in het licht van de verwijten die Schuurmans hem maakt. Intussen ‘klemt het’ volgens de curator ‘dat het eigen vermogen van Schuurmans krachtens een kennelijk bewuste strategie van de aandeelhouders in de loop der jaren consequent werd afgeroomd c.q. de vennootschap kennelijk bewust ‘licht’ gehouden.’