Advocaat Mark Zuckerberg dan. De oudere naamgenoot van de veel jongere Facebookoprichter is de klos door onder andere naamverdringing in de Google rankings. Een eigen profiel opzetten kostte maanden. En een dreigbrief. Onlangs werd zijn profiel gewist wegens vermeende identiteitsdiefstal. De advocaat vecht terug.
Door Juriaan Mensch
“I’am suffering tremendous emotional distress over this whole matter,” zegt hij tongue-in-cheek tegen een lokale televiziezender. Zijn humor is hij niet kwijt, maar advocaat Mark Zuckerberg verzucht wel op een speciaal gemaakte website dat er nóg een echte Mark Zuckerberg bestaat. En dat “hij zijn naam kwijt is.”
In 2004 was bankruptcy lawyer Mark S. Zuckerberg uit Indianapolis nog eenvoudig online te vinden. Hij bouwde zorgvuldig aan zijn praktijk en imago, en was lang de enige Amerikaan die zo heette, beweert hij. Maar zijn veel jongere naamgenoot uit 1984 heeft hem volledig weggedrukt uit de bovenste regionen van de Google rankings. In 2004 nog nummer 1, twee jaar later praktisch onvindbaar.
Daar bleef de Facebook-terreur niet bij. Zuckerberg heeft eerst flink moeten strijden om een eigen profiel actief te krijgen. Hij stuurde kopieën van zijn rijbewijs, paspoort en advocaatnummer, maar na vier maanden was zijn profiel nog niet actief. Na een dreigbrief lukte het eindelijk.
Deze maand werd zijn account opnieuw verwijderd door Facebook. De social media-reus wiste zijn pagina wegens identiteitsdiefstal – een misdrijf in Californië. 350 vrienden en alle foto’s verdwenen. Daar voor terug krijgt zijn kantoor wel meer dan twintig keer per dag telefonische vragen om technische ondersteuning van andere Facebook gebruikers. Verder kreeg hij ook gemiddeld drie- tot vierhonderd vriend-verzoeken per dag binnen.
Inmiddels heeft het zoeken van de publiciteit zijn vruchten af geworpen. Advocaat Zuckerberg heeft zijn tien minuten beroemdheid binnen. En zijn profiel heeft hij inmiddels weer terug.
Zuckerberg’s kantoor: Zucklaw