Er moet zo snel mogelijk een noodwet komen die het mogelijk maakt dat notarissen in tijden van crisis op afstand, bijvoorbeeld via videobellen, een testament kunnen maken. Deze oproep doet de vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN), de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen.
Volgens de EPN is het als gevolg van de coronacrisis voor veel mensen nu moeilijk om een testament op te maken. De EPN stelt in een persbericht te constateren dat ‘veel mensen juist nu hun zaken goed willen regelen voor als ze onverhoopt het slachtoffer worden van het virus’.
Volgens de wet moet iemand een testament persoonlijk en in het bijzijn van de notaris ondertekenen. Een testament is in principe niet rechtsgeldig als niet aan deze eis is voldaan, wat de EPN in de huidige omstandigheden onacceptabel vindt, aldus notaris Aniel Autar. “In een aantal situaties is het onwenselijk dat notarissen persoonlijk contact hebben met hun cliënten, met name vanwege het risico van verspreiding van het virus. Iedereen heeft echter het recht om een testament te kunnen maken. Onze leden willen hun cliënten graag tegemoet komen door mee te werken aan een ‘Skype-testament’, maar op basis van de huidige wetgeving kunnen zij dat niet doen.”
Om die reden roept de EPN op om een noodwet voor crisissituaties, die het tijdelijk moet toestaan dat er bijvoorbeeld via Skype een rechtsgeldig noodtestament kan worden opgemaakt. De noodkreet van de notarissen wordt gesteund door erfrechtadvocaten, aldus Autar: “De Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN) en een aantal juridische hoogleraren heeft mij laten weten de urgentie van het door de EPN gesignaleerde probleem te onderkennen en ondersteunt onze oproep aan de regering.” Of de noodwet er nu snel komt of niet, de EPN zal snel alvast een protocol vaststellen dat notarissen kunnen volgen bij het opmaken van een noodtestament.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) steunt de oproep van de EPN: ‘Notarissen moeten digitale en audiovisuele middelen kunnen gebruiken om coronapatiënten in staat te stellen een testament te maken. De wet biedt notarissen bij hoge uitzondering de mogelijkheid, mits zij in hun dossier goed verantwoorden waarom zij dat hebben gedaan.’
Er gebeurt binnen het Nederlands recht momenteel een hoop als gevolg van de coronacrisis. Sdu en Advocatie hebben daarom op deze vakinformatie-pagina alle relevante informatie, hulpmiddelen en actualiteiten gebundeld ter ondersteuning van u als jurist.