Het aantal erfrechtelijke procedures neemt al enige tijd sterk in aantal toe. Procedures tussen de langstlevende partner en de kinderen van de overleden partner – de fusiegezinnen – komen steeds meer voor. De wet beschouwt door de wettelijke verdeling de langstlevende sinds 1 januari 2003 als een supererfgenaam.
Eenzelfde gevolg heeft de ouderlijke boedelverdeling, waarvan er nog duizenden in de kluizen van de notarissen liggen. Welke rechten hebben de kinderen van de overledene dan nog? Hoe staat het met de rechten van een onterfd (klein)kind? Hoe kan die zijn rechten waarborgen? Kan een kind erfrechtelijk zo maar aan de kant worden geschoven?
Niet zelden komt de vraag aan de orde: is de overledene wellicht mijn biologische vader? Wat betekent vaststelling van het vaderschap voor de erfrechtelijke rechten van het (ontdekte) kind? Vragen die regelmatig aan de rechter worden voorgelegd en waarover doorgaans tot en met het hof wordt geprocedeerd. De Hoge Raad moet in een niet gering aantal gevallen ook zijn licht erop laten schijnen. In deze cursus komen deze rechtsgeschillen uitvoerig aan de orde.
De executeur bekleedt niet langer meer de onaantastbare positie van de wijze man of vrouw die beslist hoe de nalatenschap moet worden afgewikkeld. Meningsverschillen tussen erfgenamen en de executeur, verzoeken tot schorsing of ontslag van de executeur liggen meer en meer ter beoordeling voor aan de rechter. Wat zijn nou eigenlijk de bevoegdheden en vooral de verplichtingen van de executeur? Is hij of zij het verlengstuk van de erflater of is hij of zij slechts gehouden het belang van de erfgenamen te dienen?
Tot slot wordt in deze tweedaagse cursus uitgebreid stil gestaan bij de uitleg van testamenten. Wat heeft de testateur bedoeld? Wat is zijn wil? Kon hij zijn wil nog wel bepalen?
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Rechtspositie langstlevende
- Rechten van de kinderen (vaststellen van de vordering)
- Wilsrechten van de kinderen
- De andere wettelijke rechten van de kinderen
- Gevolg van vaderschapsactie
- De ouderlijke boedelverdeling
- Verschillen en overeenkomsten wettelijke verdeling
- Rechtspositie langstlevende
- Rechten van de kinderen (vaststellen van de vordering)
- De andere wettelijke rechten van de kinderen
- Gevolg van vaderschapsactie
- De legitieme portie
- Wie hebben recht op de legitieme?
- Omvang legitimaire vordering
- Welke giften kunnen (niet) worden ingekort?
- Afwijken inkortingsvolgorde
- Niet-opeisbaarheidsclausule
- Geldend maken van de legitieme
- Gevolg van vaderschapsactie
- Executele
- De persoon van de executeur
- Wettelijke taak en bevoegdheden executeur
- Afwijkingen wettelijke regeling door erflater in testament
- Bevoegdheden erfgenamen jegens executeur
- Rekening en verantwoording executeur
- Schorsing en/of ontslag executeur
- Executeur versus boedelnotaris, wie heeft de lead ?
- Uitleg van testamenten
- Duidelijke bewoordingen en toch onduidelijk
- Omstandigheden waaronder testament is gemaakt
- Wilsonbekwaamheid
- Uitleg en belastingdienst
De tweedaagse cursus Erfrecht, een rechtsgebied voor de advocaat start op maandag 4 november om 09.30 uur en duurt tot dinsdag 5 november 2013 16.30 uur.
Docenten
Prof. mr. Fons Stollenwerck
Hoogleraar estate planning aan de Vrije Universiteit Amsterdam, raadsheer bij het Gerechtshof ‘s-Gravenhage en lid van de Wetenschappelijk Adviesraad van de EPN
Mr. Aniel Autar
Notaris en estate planner bij Kooijman Lambert Notarissen, raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch en voorzitter van de EPN
Locatie
Hotel De Bilderberg
Utrechtseweg 261
6862 AK Oosterbeek
Tel: 026-3396333
Website: www.bilderberg.nl
PE-punten
Verdeeld over beide dagen worden 14 effectieve lesuren aangeboden, zodat voor de NOVA 14 PE-punten in aanmerking mogen worden genomen.
Prijs
De prijs voor deelname aan deze cursus bedraagt € 1.650,00 excl. btw per persoon. Vermeld bedrag is inclusief al het lesmateriaal, lunches, diner, overnachting en ontbijt.
Informatie
Voor meer informatie over de cursusdag Erfrecht, een rechtsgebied voor de advocaat kunt u contact opnemen met mr. Cees Baard:
Tel: 026-3708699, e-mail: baard@estateplanningexpert.nl