Ook België kent een soort Stand van de Advocatuur. Al wordt die slechts eens in de zoveel jaar samengesteld, in opdracht van de Orde van Vlaamse Balies. De belangrijkste conclusies van een deze maand gepubliceerde, door de universiteit van Leuven gehouden internetenquête: de Vlaamse advocatuur vervrouwelijkt, al zijn de topverdieners nog altijd de mannen.
Zo’n 30% van de zogenoemde tableauadvocaten verdient per jaar 100.000 euro bruto: 40% van de mannelijke advocaten haalt dit bedrag tegenover 15% van de vrouwen. De hoofdreden: vrouwelijke advocaten werken meer parttime en houden zich vaker bezig met rechtsgebieden waarin de verdiensten minder zijn.
Sinds de vorige meting in 2006 is het aantal Vlaamse advocaten flink toegenomen – met liefst 16% – waardoor Vlaanderen nu meer dan 10.000 advocaten telt. En dat is volgens 40% van de advocaten die de enquête invulden eigenlijk meer dan het land nodig heeft. Zij pleiten daarom voor een strengere screening, wat zomaar een taak kan zijn voor de universiteiten, door bijvoorbeeld masteropleidingen te combinerenmet een stage. Een andere verandering ten opzichte van de vorige meting: 70% van de advocaten maakt volgens de Vlaamse balie ‘vaak of altijd’ duidelijke afspraken over te betalen tarieven en kosten. Dat was zeven jaar geleden nog zo’n 50%.
Stuiten in Nederland het voorstel tot staatstoezicht op de advocatuur en bezuinigingen op de rechtsbijstand veel advocaten tegen de borst, Vlaanderen kent een andere impopulaire maatregel: er wordt per 1 januari 2014 btw geheven op de diensten van de advocaat. Van de respondenten vreest 80% ervoor dat de toegang tot het recht voor hun cliënten verslechtert, terwijl tweederde van hen denkt dat het administratieve werk hierdoor enorm zal toenemen.