Zo’n 78% van de gespecialiseerde strafrechtadvocaten zal in de nabije toekomst vaker complexe zaken op basis van een toevoeging weigeren ten gunste van betalende zaken. Dat is de belangrijkste uitkomst van een enquête onder ruim 300 strafadvocaten, gehouden door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. Ruim de helft van alle leden deed mee.
Als duidelijke reden voor deze ontwikkeling noemen de verenigingen in een gezamenlijk persbericht de nieuwste bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand die vanaf volgend jaar worden doorgevoerd. ‘Teeven is voornemens juist de advocaten die complexe strafzaken behandelen extra te korten,’ stellen beide verenigingen.
Hierdoor zal er op den duur ‘substantieel minder aanbod van advocaten bestaan voor complexe strafzaken op toevoeging.’ “En dat zou betekenen dat generalisten zulke zaken gaan doen, wat de kans op blunders zoals onterechte veroordelingen aanzienlijk vergroot,” zegt NVSA-voorzitter Bart Nooitgedacht in de Volkskrant.
Daarnaast leidt de verlaging van de vergoedingen ertoe dat sommige advocaten nog amper hun kantoorkosten kunnen betalen, aldus de enquêteresultaten. Per 1 januari 2015 krijgt een strafrechtadvocaat voor de eerste 24 uur werk 44 euro per uur betaald – een korting van 9,4 procent. Voor niet-gedetineerde verdachten daalt het uurbedrag naar 35,20 euro. In totaal daalt het uurtarief voor complexe strafzaken met 11,2 procent.
Mede hierdoor geeft 63% van de respondenten aan dat zij vanwege de bezuinigingen wel meer complexe toevoegingszaken zullen moeten weigeren, zelfs al worden mensen die een procedure niet zelf kunnen betalen hier de dupe van. Een kwart zegt zelfs helemaal geen complexe toevoegingszaken meer aan te nemen na de bezuinigingsrondes. De hardste klap vallen vanaf 2016: dan wordt het rijksbudget voor gefinancierde rechtsbijstand met bijna 80 miljoen verminderd.