De krapte op de arbeidsmarkt is ongekend en vraagt om een brede aanpak. Els Boonacker, partner bij Voxius, roept vanuit haar ervaring als strategisch en people gedreven adviseur in de Legal en Compliance sector op zorgvuldig te innoveren. “Geef je mensen de ruimte om obstakels en ongemakken te benoemen, zo omarmen ze een verandering sneller.”
Els Boonacker kent de Legal en Compliance sector als geen ander. Ze begon haar carrière bij De Brauw Blackstone Westbroek als advocaat in de wereld van fusies en overnames. Na 9 jaar, waaronder 1,5 jaar in New York, kreeg ze de kans om partner te worden. Tegen ieders verwachting in koos ze een ander pad. “Van de juridische inhoud ging ik naar de mens achter de jurist. Een kans om in de machinekamer van het bedrijf aan de slag te gaan.” Ze werkte hierna onder meer als Head of Human Resources en hoofd van het managementteam bij De Brauw.
‘Anders naar je werk kijken’
Via Phyleon, waar ze werkte als adviseur op het gebied van leiderschap en governance, kwam ze bij Voxius terecht. Sinds de zomer van 2021 adviseert ze daar op het brede spectrum van strategie en processen tot teamdynamiek en individuele ontwikkeling. “Toen ik jong was, was ik alleen maar met de juridische inhoud bezig en minder beschouwelijk over de ontwikkeling van mijn vakgebied. Dankzij mijn werkervaring kan ik afstand nemen en adviseer ik juristen over hoe invulling te geven aan hun werk bij innovaties. Mijn doel: hopen dat een jurist anders naar zijn werk kan kijken en een verandering als iets positiefs durft te zien.”
Vijf trends in de markt
Boonacker, die donderdag 13 oktober moderator is bij de Legal Management Heroes Round Table, constateert anno 2022 vijf duidelijke trends die de noodzaak aangeven om te veranderen Allereerst ziet ze een toenemende regeldruk. “Er komt meer wet- en regelgeving op ons af. De regulatory en compliance afdelingen van ondernemingen worden steeds groter. Er is ook intern behoefte om business ethics veel beter op te schrijven en te zorgen dat iemand zich daar verantwoordelijk voor voelt en dit beleid bewaakt. Dit alles vergroot de werkdruk.”
Ten tweede ziet ze een juridisering van bestuur en toezicht. “Er wordt sneller en dieper gekeken naar wat de rol is geweest van een bestuurder of commissaris. En dan is er het afbreukrisico van als het niet goed is gegaan voor een commissaris, waardoor bijvoorbeeld in de financiële sector, DNB iemand kan hertoetsen voordat ze nog zo’n toezichthoudende rol mogen vervullen. Ook hier is een push om alle zaken goed te regelen.”
Het verscherpte publieke debat en de polarisatie zijn de derde trend die de advocatuur onder druk zetten. “Dit is een opvolging van de bankencrisis. Na de bankdirecteuren en accountants liggen nu de advocaten onder vuur.”
De vierde trend is het macro economische klimaat, waardoor kantoren momenteel andere financiële afwegingen maken. “Je ziet een opkomende vraag naar fixed fees, duidelijke bandbreedtes of deelprojecten. De klant wil grip houden op zijn uitgaven. Hij verlangt lagere factureren en efficiëntere werkprocessen. Deze beweging zet het klassieke verdienmodel onder druk. In het bedrijfsleven zie je dat de kostendruk invloed heeft op afwegingen om de teams uit te breiden.”
Tot slot heeft de coronacrisis de wereld veranderd. “De collectieve reflectie van workforces leidt heroverweging van wat voor werk iemand wil doen, en ook hoe bijvoorbeeld tot keuzes voor hybride werken. De meeste bedrijven houden hieraan vast, waardoor je op afstand werken goed zult moeten faciliteren.”
‘Hetzelfde blijven doen, kan écht niet meer’
De consequentie van die vijf trends is volgens de strategisch adviseur dat legal bedrijven niet meer hetzelfde kunnen doen als ze altijd hebben gedaan. “Er zijn nieuwe invloeden, zoals technische ondersteuning en tools, maar ook samenwerking met andere disciplines. De rek is er bovendien uit. Je kunt niet eindeloos meer werk geven aan dezelfde mensen. Met die houding vallen je mensen om of gaan ze bij je weg.”
Boonacker stelt alle juristen met argwaan tegenover innovaties gerust: “Ja, ik zie hoeveel kennis een jurist heeft, dat hoeft ie echt niet constant te bewijzen. Zeker niet in veranderprocessen. Het gaat bij innovaties juist om het wegnemen van herhalende werkzaamheden die niet meer door een dure jurist, maar door een goedkopere technische oplossing wordt uitgevoerd. Hierdoor kan de jurist bijvoorbeeld ook met een gerust hart contractonderhandelingen aan een salesafdeling over te laten. Als jurist moet je je veel meer afvragen waar je écht meerwaarde kunt toevoegen.”
Nieuwe mindset
Volgens Boonacker is er meer nodig dan wat nieuwe slimme tools. “Het vraagt ook om een nieuwe mindset. Advocaten en juristen zijn vaak rationaal en werken zonder al te veel emoties. Zaken moeten logisch zijn en ze zijn vooral risico-bewust. Maar als je al die factoren samen neemt, krijg je een totaalbeeld van iemand die niet veel verandering toestaat. Echter er zijn ook irrationaliteit, emotionaliteit en diepere gevoelens nodig om een verandering goed weg te zetten. Zodra een advocaat dit erkent, zal een verandering beter gedragen worden op de werkvloer. En voorkomt hij dat mensen weggaan, omdat ze zich niet gehoord en gezien voelen.”
Boonacker is naast haar werk als strategisch adviseur ook programmanager van de Permanente Educatie voor Corporate Secretaries bij Governance University, en geeft les aan de Legal Operations Academy bij Dialogue. Ze vertelt hoe ze haar leerlingen bewust maakt van het ongemak van veranderingen. “Stel je leidt een bepaald veranderproces. Nu moet je eens de dag voordat je zaken invoert, je tanden gaan poetsen met je andere hand. Het ongemak dat je hierbij voelt, is het startpunt van elke verandering. Mijn studenten grinniken dan altijd. Ik zeg dan dat het inderdaad maar een kleine verandering is en houdt ze voor hoe het dan moet zijn met ‘gevoelens van ongemak’ als mensen 80% van hun werkdag wat anders moeten doen. Dat ongemak erkennen, maakt dat je passende oplossingen voor je werkvloer kunt bedenken. Dit leidt tot meer werkgeluk, minder uitval en minder uitstroom. En daar gaat het om!”