De ondernemersfamilie Poot zet haar bedrijf Chipshol en de bijbehorende honderden hectaren grond nabij Schiphol te koop. De grond zou volgens het Financieele Dagblad 1,5 tot 3 miljard euro moeten opbrengen.
Ondernemer Jan Poot (inmiddels bijna 90) en zijn zoon Peter Poot staken hiermee definitief hun pogingen om hun gronden aldaar te ontwikkelen tot een immens terrein met onder meer bedrijven, winkels en appartementen, dit alles met internationale allure. Die moeizame pogingen gingen sinds de jaren negentig gepaard met een hele reeks rechtszaken, met als uiteindelijk gevolg dat de bouwplannen nooit konden worden doorgezet.
De juridische strijd van zo’n twintig jaar geleden leidde uiteindelijk tot een strafzaak tegen de twee ex-rechters die zich destijds bezighielden met het Chipshol-dossier en de plannen van Poot zouden hebben gedwarsboomd: de familie beschuldigde Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg van meineed, maar zij werden hiervan tot tweemaal toe vrijgesproken, ook een jaar geleden nog in hoger beroep.
De ondernemers achten de toenmalige rechters tevens partijdig: zij zouden volgens de familie Poot bovendien achter de schermen zijn aangestuurd door Joris Demmink, de voormalig topambtenaar van Veiligheid en Justitie die al sinds 1982 werkzaam was op het ministerie. Demmink wordt inmiddels al jaren achtervolgd door beschuldigingen van kindermisbruik en pedofilie.
De afgelopen jaren wierp de familie Poot zich op als financierder van de Stichting De Roestige Spijker, die tot doel heeft dit seksueel misbruik door Demmink te bewijzen. Op verzoek van de stichting vonden er in maart en april dit jaar civiele getuigenverhoren plaats over de gangen van Demmink. Er loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink, dat vermoedelijk eind dit jaar wordt afgerond.