Juridisch Nederland heeft vanaf komende donderdag 21 april zijn eerste legal LGBT netwerk, Forward genaamd. Het doel van Forward is om de acceptatie, erkenning en zichtbaarheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) binnen de Nederlandse juridische beroepsgroep te bevorderen. Oprichter Boudewijn Smit (NautaDutilh): “Eigenlijk is het lastig: je moet je eerst als groep afscheiden om weer soepeler op te kunnen gaan in het grote geheel.”
Door Joris Rietbroek
Forward is in het leven geroepen naar voorbeeld van een soortgelijk initiatief in New York, waar een voormalig NautaDutilh-advocaat lid van was. “Het was voor hem een eye opener hoe krachtig zo’n netwerk kan zijn,” vertelt mede-oprichter Boudewijn Smit, Banking & Finance-advocaat bij NautaDutilh. “Bovendien deed hij er ontzettend veel nieuwe contacten op waar het kantoor vandaag de dag nog steeds van profiteert.” NautaDutilh had in 2014 reeds een eigen intern netwerk voor LGBT’s opgericht, waarna al snel het idee ontstond voor een volgende stap: de opzet van een dergelijk netwerk vanuit meerdere kantoren.
Forward wordt zodoende ondersteund door Allen & Overy, Baker & McKenzie, De Brauw Blackstone Westbroek, Hogan Lovells, Houthoff Buruma, Jones Day, Linklaters, NautaDutilh, Norton Rose Fulbright, Simmons & Simmons, Stibbe en Van Doorne. Forward is nadrukkelijk gericht op inclusion, melden de initiatiefnemers, en staat naast juristen van de aangesloten advocatenkantoren uitdrukkelijk open voor alle LGBT (minded) juristen in het bedrijfsleven, de rechterlijke macht en de wetenschap.
Ja, over het algemeen gaat het wel goed met de acceptatie van LGBT’s binnen de vol hoogopgeleide mensen zittende advocatuur, onderstreept Smit. Toch gebeurt het nog wel eens: die ene onschuldig bedoelde grap aan de lunchtafel over de Gay Pride canal parade, waardoor die net gestarte stagiaire besluit zijn of haar geaardheid voorlopig maar voor zich te houden. Of een bepaalde e-mail aan een cliënt of collega, met een automatische veronderstelling erin dat diens partner wel een vrouw zal zijn.
Het kan dus altijd nog beter wat betreft erkenning en acceptatie, en bepaalde vooroordelen zijn nu eenmaal lastig uit te roeien. “Het is inderdaad zo dat er zelden tot nooit iets negatiefs over LGBT’s wordt gezegd,” zegt Smit. “Maar het is ook niet goed als er helemaal niet over wordt gesproken, en dat is nog veel het geval. Een volgende stap is dan ook dat er op de werkvloer nog openhartiger en zonder schroom over kan worden gepraat. En dat LGBT’s zich vrijer kunnen voelen, dat zij zich niet gedwongen voelen om zich anders te gedragen.”
Forward zal kortom niet alleen maar staan voor ‘gezellig’ en ‘leuk’, maar wil ook inhoudelijke discussies op gang brengen. Smit: “De eerste stap is zichtbaarheid: naast advocatenkantoren mikt het netwerk ook op juristen werkzaam in de bancaire wereld, het bedrijfsleven en de wetenschap.”
Tijdens het feestelijke launch event van komende donderdag 21 april zal Valentijn de Hingh het legal LGBT netwerk officieel lanceren. Zij is model, columniste, DJ en transgender en verwierf bekendheid door de documentaire ‘Valentijn’, waarin haar transitie werd gevolgd. De Hingh zal bij de launch spreken over het thema diversiteit en na afloop van haar toespraak voor muziek zorgen. Aanmelden voor het event, waar nadrukkelijk iedereen welkom is, kan nog via een e-mail aan Boudewijn.smit@nautadutilh.com.