Een meerderheid van de Eerste Kamer eist uiterlijk vrijdagmiddag tekst en uitleg van staatssecretaris Fred Teeven over de bezuiniging op de gefinancierde rechtsbijstand die hij tegen de wens van de Senaat in toch heeft doorgevoerd. Intussen wil de Tweede Kamer een debat met de bewindslieden van Veiligheid en Justitie over hun begroting. Hier zou een flink gat in geslagen worden, mochten de bezuinigingen op de rechtsbijstand vanaf 2016 niet doorgaan.
De grootste deel van de bezuinigingsplannen, die de rechtzoekende burger wel rechtstreeks zouden raken, heeft de staatssecretaris immers opgeschort. Dit in afwachting van een onderzoek naar ‘de problematiek van oplopende kosten in de gesubsidieerde rechtsbijstand in relatie tot de toegang tot het recht.’
De Eerste Kamer verwierp de bezuinigingen, oplopend tot 85 miljoen euro in 2018, vorige week na een motie van Eerste Kamerlid Hans Franken (CDA). Die bood echter geen alternatieve dekking. Een bezuiniging ter waarde van 13,3 miljoen euro, onder meer in de vorm van kortingen op de vergoedingen van advocaten, is daarom wel per 1 februari 2015 ingegaan.
Het CDA, SP en GroenLinks in de Eerste Kamer hebben het initiatief genomen tot een brief aan Teeven, die met ondertekening van de PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie steun heeft van de meerderheid (38 van de 75 zetels). De partijen eisen voor vrijdagavond antwoord van de staatssecretaris. ‘De commissie Veiligheid en Justitie wenst te benadrukken dat zij verwacht dat de regering uitvoering geeft aan moties die de Kamer aanneemt en zij stelt vast dat u dat in dit geval slechts ten dele doet.”
Franken zelf zegt tegenover het ANP de beslissing van Teeven te betreuren en wil nu ‘precies weten wat staatssecretaris Teeven dit jaar gaat doen.’ “Het is een belangrijke aanslag op de kwaliteit van de rechtspraak, terwijl er relatief niet een groot bedrag mee is gemoeid dit komende jaar,” aldus Franken.
Afgelopen maandag kwam het actiecomité van strafrechtadvocaten bijeen om te spreken over acties of zelfs een kort geding naar aanleiding van het besluit van Teeven. Het comité gaat door met het voorbereiden van acties, maar wacht vooralsnog het gesteggel tussen Eerste en Tweede Kamer en staatssecretaris Teeven af.