De wetsvoorstellen voor het digitaal oprichten van een besloten vennootschap (bv), ook wel bekend als DOBV, en grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing hebben vandaag groen licht gekregen van de Eerste Kamer.
Nu de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, is het wachten op de definitieve implementatiedatum. Het platform dat nodig is voor het digitaal oprichten van een bv is al sinds de zomer van 2021 klaar voor gebruik. Over het gebruik van dit platform gaat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) haar leden via cursussen en bijeenkomsten en via een speciale kennisbank uitgebreid informeren.
Het wetsvoorstel DOBV vindt zijn oorsprong in een Europese richtlijn die digitale oprichting van bv’s mogelijk maakt. Door de implementatiewetgeving zullen EU-inwoners binnenkort in staat zijn om op digitale wijze een bv op te richten via een notariële akte, waarbij digitale identificatie en digitale ondertekening op de hoogste betrouwbaarheidsniveaus worden gegarandeerd. Naar verwachting zal DOBV op 1 januari 2024 in werking treden.
Mobiliteitsrichtlijn
Deze week boog de Eerste Kamer zich bovendien over het Wetsvoorstel grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing. Ook dat voorstel is aangenomen.
Met dit wetsvoorstel wordt de Europese mobiliteitsrichtlijn geïmplementeerd. De Europese Commissie heeft als doel om met deze richtlijn de grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing van kapitaalvennootschappen eenvoudiger te maken en zo de vrijheid van vestiging binnen de Europese Unie te bevorderen. Op 1 juni 2023 is het wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer.
Het wetsvoorstel geeft de KNB de bevoegdheid om praktische richtlijnen op te stellen met betrekking tot de fraudetoets. De KNB werkt nauw samen met deskundigen uit de notariële praktijk om deze praktische richtlijnen te ontwikkelen. Het streven is dat deze richtlijnen gereed zijn voordat de nieuwe wettelijke regeling in werking treedt. Naar verwachting zal de implementatiedatum volgende week worden bekendgemaakt.