Vanaf 12 maart is Fucking Perfect te zien in de filmtheaters, een film waarin culinaire topgastronomie de hoofdrol moet delen met topchef Sergio Herman. Een eerlijk en intiem portret over de strijd van een man die voor een grote verandering staat. Zijn existentiële vragen en twijfels zijn voor iedereen herkenbaar.
Door Juliëtte Geers
Er zijn veel films en documentaires over eten gemaakt die de moeite waard zijn: over voedselproblematiek en de waarde van eten in de maatschappij. Bovendien speelt eten vaak (onbewust) een belangrijke rol in all time favorites. Een van mijn persoonlijke favorieten is Pulp Fiction.
Fucking Perfect gaat echter over veel meer dan dat; het is een inspirerend verhaal van een topchef die alles geeft, het vervolgens bereikt en dan alles op het hoogtepunt durft op te geven voor de vrijheid om iets nieuws te kunnen beginnen.
De film volgt het jaar van de ommekeer. De crew van Fucking Perfect is het enige camerateam geweest dat is toegelaten ten tijde van de aankondiging en bij de sluiting van Sergio Herman’s driesterrenrestaurant Oud Sluis.
Hoewel het onderwerp anders doet vermoeden, is dit een film waarvoor je niet per se van fine dining hoeft te houden. Doe je dat wel, dan volg je met water in de mond het streven naar topkwaliteit, de tomeloze ambitie en het lef van de topchef. Je krijgt een kijkje in alle keukens die voor hem iets betekenen: in Oud Sluis, met zijn vrouw Ellemieke Vermolen en kinderen bij hem thuis, in zijn restaurant Pure C en uiteindelijk in The Jane te Antwerpen.
Je ziet het verschil tussen de dromerige Herman thuis en de harde beuker op de werkvloer. Hij laat zich zien als een gevoelsmens die goed nadenkt over de betekenis van alles wat hij op een bord legt. Wat dat betreft lijken zijn gerechten net prachtige schilderijen vol symboliek.
Zijn we al Sergio Herman moe? Onmogelijk. Door zijn constante innovatie op alle fronten blijft hij boeien. Zijn perfectionisme – en dat van de mensen die hij om zich heen verzamelt – leidt tot prachtige gerechten, boeken en nu deze film. Gemaakt door Willemiek Kluijfhout (ook van L’amour des moules) en geselecteerd voor het programma Kulinarisches Kino van de 65ste Berlinale. Alles wat hij aanraakt wordt goud, en niet omdat het Sergio Herman is, maar omdat hij er keihard voor werkt en met minder geen genoegen neemt.
Sergio Herman: Fucking Perfect
80 minuten
Vanaf 12 maart 2015 in de filmtheaters
Bekijk de trailer: