Slechts twee derde van het totaal aantal juridische entiteiten heeft per 1 oktober haar ultimate beneficial owners (UBO’s) geregistreerd. De deadline voor het registreren van UBO’s was 27 maart 2022.
De 32,5 procent van de juridische entiteiten die hun UBO’s nog altijd niet hebben geregistreerd, krijgt een brief met daarin een termijn waarin zij alsnog de opgave kunnen doen. Later kunnen er ook boetes uitgedeeld worden voor het nalaten van registreren van de UBO’s.
Dit staat in de brief die minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer stuurde. In de brief schrijft ze dat er op 1 oktober 4.393 entiteiten aangeschreven waren. Op de entiteiten die nog altijd hun UBO’s niet hebben geregistreerd, gaat het Bureau Economische Handhaving risicogericht handhaven.
Geen nieuwe zakelijke relaties
Notarissen mogen geen nieuwe zakelijke relaties aangaan met cliënten die hun UBO’s niet hebben geregistreerd. Wel is er sinds april een tijdelijke regel aangekondigd; door de lange verwerkingstijden mogen notarissen zaken doen met cliënten die de opgave gedaan hebben – ook als deze nog niet verwerkt is. Deze regeling geldt tot 1 januari 2023. Vanaf dan mag er alleen zaken gedaan worden met entiteiten met een complete UBO-registratie.
Verschillende redenen
De groep die hun opgave nog altijd niet gedaan heeft, bestaat grotendeels uit bv’s, gevolgd door stichtingen, vennootschappen onder firma en verenigingen. Er lijken verschillende redenen te zijn om het registreren vooralsnog na te laten. Zo voelen sommige entiteiten de urgentie niet, en vinden enkelen de registratie te complex. Daarnaast bestaan er zorgen over de privacy en enkele procedures bij het Europese Hof van Justitie. De minister geeft aan met koepelorganisaties het gesprek aan te gaan, om op deze manier meer entiteiten zich te laten registreren.
Sinds 1 november is het ook voor trusts en vergelijkbare juridische constructies verplicht hun UBO’s te registreren. Hier is een speciaal UBO-register voor opgericht.
Bekijk hier de brief van minister Sigrid Kaag