Op vrijdagochtend stap ik in de auto om vijftien minuten later aan te komen bij Eversheds in Rotterdam voor de lunch. Met op de achtergrond de Erasmus Universiteit sla ik rechtsaf en rij Brainpark III op. Een bedrijventerrein aan de rand van Rotterdam, en niet in Capelle a/d IJssel. Een belangrijk detail, want het verhaal gaat rond dat de stadsgrens zelfs verlegd werd omdat grote bedrijven als KPMG en PWC zich per se in Rotterdam wilden vestigen.
Door Juliëtte Geers
Na een prettige ontvangst stap ik binnen in een hoge open ruimte met veel licht door de doorkijk vanaf de begane grond langs het trappenhuis naar het plafond. Grote ronde lampen hangen naar beneden en een waterwerk vanaf het plafond naar de begane grond zorgt voor een rustgevend achtergrondgeluid. Een no-nonsens kantoor met een ondernemersmentaliteit, zo profileert Eversheds zich, en zo voelt het bij binnenkomst ook. Ondanks het kabbelende water. Eversheds Nederland is een advocaten- en notariskantoor met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, maar ze zijn onderdeel van Eversheds International. Dat is een organisatie met meer dan tweeduizend juristen, en vestigingen in dertig landen.
Terwijl ik van advocaat en partner Michel Chatelin meer hoor over Eversheds, druppelen collega’s gestaag binnen voor de lunch die reeds is klaargezet op een lange buffettafel. Terwijl het kantoor in Londen een groot restaurant met á la carte menu heeft, zorgt geen cateraar of kok voor de lunch in Rotterdam. Hier levert externe leverancier Kaaspaleis Blijdorp elke werkdag op basis van de wensen van de medewerkers een uitgebreide koude lunch. Hierbij is de grootste uitdaging om het aanbod gevarieerd en spannend te houden. Dat lukt dankzij verschillende koude salades, beleg en soorten brood, er zijn geen warme snacks aanwezig maar juist een overvloed aan fruit en groente. Michel: “Ik ben een echt konijn en eet veel salade, maar er is natuurlijk ook genoeg aanbod van verschillende broodjes met kaas, vis of vlees.”
Aan tafel!
Het Kaaspaleis is een familiebedrijf in Rotterdam dat al veertig jaar bestaat en volgens eigen zeggen kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Op mijn bord ligt een ambachtelijk hard speltbroodje met zalm en salade met avocado en mozzarella. De kwaliteit en zorg proef je inderdaad, maar voor mij zijn vooral de volzoete snoeptomaatjes van Kwekerij Dukker (niet toevallig het bedrijf van een medewerkers wederhelft) een smaakvolle verrassing.
De lunchruimte is gezellig druk, zo’n twintig tot dertig juristen en ondersteunend personeel zit aan verschillende tafels door elkaar. Wij schuiven aan en vallen direct in een gesprek over de komende lustrumreis (vijftien jaar) en arbeidsrechtelijke taferelen daaromtrent.
Als ik om me heen kijk en luister hoor ik veel hartelijke gesprekken en gelach. Over sporten, kantoorleven, nieuwe wet- en regelgeving of Rotterdam. Overal bevlogen conversaties en gelach. Er hangt een ontspannen sfeer en men neemt een half uur tot drie kwartier de tijd op deze vrijdag.
Bescheiden verantwoord
Hoewel Eversheds het niet van de daken schreeuwt, verzorgt het een verantwoorde en no-nonsense lunch op vrijwillige basis voor € 2,11 per persoon. Niet alleen is het gezond, voedzaam en lokaal ingekocht, maar het wordt ook nog eens elke dag afgestemd met de leverancier. Wanneer ik ernaar vraag blijkt dat overgebleven voedsel wordt klaargezet voor het schoonmaakpersoneel dat het dan mee naar huis neemt om zelf van te genieten, of op hun beurt weer te delen met de buren.
Is alles dan gezond en verantwoord? Ik neem nog even een echt kijkje in de keuken wanneer we onze vaat in de vaatwasser zetten en zie in het magazijn – naast het fruit – toch wat zoute middag- of borrelsnacks liggen: chips en nootjes. Gelukkig maar.
Oproep: Meesterchef gezocht! In een volgende artikel willen we graag het favoriete recept van een meester in de rechten delen. Heeft u of een collega een bijzondere specialiteit in de keuken? Neem contact met j.geers@sdu.nl of l.wopereis@sdu.nl
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.