Advocaten die hun jaarlijkse CCV-aangifte (centrale controle verordening) om welke reden dan ook niet invullen, riskeren een dwangsom van 3.000 euro. De lokale dekens gaan medewerking aan deze verplichting voor advocaten bestuursrechtelijk afdwingen, meldt het Advocatenblad.
Aan het begin van ieder jaar krijgen advocaten het verzoek om de CCV in te vullen. Dit is voor lokale dekens de manier om toe te zien of advocaten jaarlijks aan hun verplichtingen voldoen, bijvoorbeeld inzake het aantal behaalde PO-punten, de aansprakelijkheidsverzekering en de inschrijving in het rechtsgebiedenregister. Advocaten die geen gehoor geven aan de oproep om via de CCV deze gegevens te delen, kunnen vanaf dit jaar bestuursrechtelijke handhaving van de deken verwachten.
Tot op heden handhaafden de dekens met behulp van een dekenklacht bij de tuchtrechter, maar het dekenberaad wil de tuchtcolleges in principe niet langer belasten met advocaten die weigeren hun CCVin te vullen. “Het voordeel is dat we nu een drietrapsraket hebben,” zegt adjunct-secretaris François van Vloten van de Limburgse orde. “Eerst sturen we een rappel, daarna een voornemen en vervolgens pas de last onder dwangsom. We gaan mee in de vaart der volkeren. Ook andere toezichthouders handhaven bestuursrechtelijk.”
Verder richt het dekenberaad een bezwaarschriftencommissie op voor advocaten die bezwaar willen aantekenen tegen de last onder dwangsom. Van Vloten: “Daar komen externe deskundigen in, die nog eens gaan kijken of de dekens de goede beslissing hebben genomen. Advocaten die bezwaar aantekenen, kunnen daar hun zegje doen. De commissie brengt vervolgens advies uit, waarna de deken een besluit op het bezwaar neemt.”
De dekens verwachten dat er uiteindelijk slechts een handvol advocaten zal moeten worden gedwongen met behulp van de last onder dwangsom. Meer bij het Advocatenblad.