Vanaf de Nieuwjaarsnacht is het zover: dan is 39% van de piketadvocaten twee weken lang niet beschikbaar om aangehouden verdachten bij te staan. Dit komt neer op bijna duizend stakende advocaten, aldus Lucien Nix, voorzitter van de nieuwe Vereniging Advocatenbelangen.
Begin december maakte de Raad voor Rechtsbijstand bekend dat 1.850 advocaten van 1 t/m 14 januari wel tenminste één piketdienst zullen vervullen. “Alleen in de regio’s Tiel en Ede-Wageningen had de raad moeite om de roosters gevuld te krijgen,” zegt Nix. “Hier zijn collega’s uit Arnhem bijgesprongen.”
Een opmerkelijke stap van de Raad voor Rechtsbijstand om dit voor elkaar te krijgen: er werd in een brief aan advocaten een beschikbaarheidsvergoeding à 1.350 euro voor drie dagen piketdienst aangeboden, plus een extra kilometervergoeding. Hierover zijn Kamervragen gesteld aan minister Dekker door SP’er Michiel van Nispen.
Aanvankelijk had 85% van de piketadvocaten aan de raad doorgegeven niet beschikbaar te zijn voor piket in de eerste weken van januari. Dit percentage is verminderd nadat minister Dekker voor Rechtsbescherming alsnog de puntvergoedingen voor 2020 en 2021 iets omhoog schroefde, op voorwaarde dat de Orde van Advocaten actief zou oproepen om niet langer piketacties te voeren.
Uit onvrede over het handelen van de orde werd de Vereniging Advocatenbelangen opgericht. “We zijn hoe dan ook blij met de 39% die wel gaat staken,” zegt Nix, die uiteraard zelf ook twee weken niet beschikbaar is voor piket. “Tijdens onze volgende vergadering op 25 januari gaan we praten over verdere acties. Er is in Den Haag overduidelijk nog budget voor gefinancierde rechtsbijstand. Het is aan ons om dit los te rammelen.”