De New Yorkse topadvocaat David Boies (76) en zijn kantoor Boies Schiller & Flexner zijn in verlegenheid gebracht door een klusje voor de van seksueel misbruik beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein. Boies hielp hem bij een poging om publicaties van The New York Times over Weinstein te stoppen, terwijl zijn kantoor de krant juist bijstond in een andere zaak. The New York Times spreekt van een onherstelbare vertrouwensbreuk en werkt niet langer met het kantoor.
Afgelopen maandag kwam via Amerikaanse media het verhaal naar buiten hoe David Boies zijn cliënt Weinstein al maanden geleden zou hebben geholpen bij een poging om de publicatie tegen te houden van een NYT-artikel met beschuldigingen van seksuele intimidatie en aanranding aan diens adres.
Mede via Boies huurde Weinstein meerdere privédetectives in, waaronder naar verluidt voormalige Israëlische geheim agenten van de Mossad. Die moesten nadere informatie lospeuteren van de actrices die Weinstein mogelijk publiekelijk wilden beschuldigen in de krant en hen eventueel op andere gedachten brengen, teneinde ‘negatieve artikelen’ uit The New York Times te houden. Weinstein voelde blijkbaar al een jaar terug nattigheid: hij liet zijn ‘spionnen’ tientallen mensen, onder wie meerdere actrices, onderzoeken.
Volgens een journalist van magazine The New Yorker tekende Boies namens Weinstein persoonlijk de contracten met en regelde hij de betalingen aan tenminste één bureau, Black Cube genaamd. Privédetectives van dit bureau zouden zich bij de betrokken vrouwen hebben voorgedaan als mensenrechtenadvocaten. Zo werd onder meer actrice Rose McGowan benaderd, een van de actrices die Weinstein inmiddels heeft beticht van verkrachting.
Intussen vertegenwoordigden andere advocaten van ‘high stakes litigator’ Boies, Schiller & Flexner The New York Times in een smaadzaak, die overigens niet is gerelateerd aan het Weinstein-schandaal. In de afgelopen tien jaar huurde de krant het kantoor drie maal in. In de woorden van een woedende hoofdredactie: de krant betaalde het advocatenkantoor ter verdediging van journalistiek werk van de Times, terwijl de kantoorbaas bijdroeg aan het saboteren van een ander stuk journalistiek werk.
Ook al claimt Boies dat er geen sprake is van directe belangenverstrengeling, het is voor de NYT reden om de banden met zijn kantoor te verbreken. ‘We consider this intolerable conduct, a grave betrayal of trust, and a breach of the basic professional standards that all lawyers are required to observe,’ schrijft de hoofdredactie in een statement. ‘It is inexcusable and we will be pursuing appropriate remedies.’
Boies heeft inmiddels in een brief van zijn kantoor zijn excuses aangeboden voor zijn medewerking aan de poging om de beschuldigers van Weinstein de mond te snoeren, al zegt hij ook dat hij niet precies wist waar Weinstein de privédetectives voor nodig had. ‘Had I known at the time that this contract would have been used for the services that I now understand it was used for, I would never have signed it or been associated in any way with this effort.’