Wij krijgen af en toe de reactie dat advocaten al aan hun volledige intervisie-plicht hebben voldaan voor dit jaar. Als we dan doorvragen, blijkt dat er vier intervisie-uren zijn gevolgd, hetzelfde als vorig jaar. De originele eis van de NOvA is echter dat er acht uur aan intervisie wordt gedaan!
Vorig jaar werd deze eis eenmalig gehalveerd vanwege de coronacrisis, en hoefden advocaten inderdaad maar vier uur intervisie te volgen. Dit jaar komt de eis ‘gewoon’ weer neer op acht uur; het dubbele van vorig jaar dus!
Soms horen we advocaten een beetje verzuchten als het om die acht uur gaat: ‘Moeten we dan weer een dilemma bedenken?’ Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegen aan’. Het levert bij ons altijd een glimlach op. Want dat zou natuurlijk zo kunnen zijn, maar… eigenlijk niet. Hieronder volgen een aantal tips voor advocaten zonder dilemma.
Een vraag is ook goed
In een intervisie gaat het niet alleen om de grote dilemma’s in het leven. Het begrip dilemma mag je ruim interpreteren. Intervisie kan namelijk ook starten met iets kleins. Iets waar je tegenaan loopt, iets waar je mee zit, iets wat je onduidelijk is, iets waar je een vraag over hebt of iets waarover je wel eens bevraagd wil worden.
Voor een goede intervisie maakt het niet uit wat de aanleiding is. Uiteindelijk gaat het gesprek over je rol, je gedrag, je stijl, je opvattingen en je overtuigingen: en over hoe die van invloed zijn op jou cq. jouw grote dilemma of kleine vraag.
Dingen die je jezelf kan afvragen
Om je intervisie-onderwerp te ontdekken, kun je jezelf wat dingen afvragen:
- Gaat het goed tussen jou en je collega’s? Hoe ga je om met ruis op de lijn?
- Wat verwacht je van jouw carrière op je huidige kantoor? Word je blij van je antwoord?
- Declareer je alle tijd die je aan een zaak besteedt? Voelt dat goed?
- Betalen alle cliënten netjes? Wat vind je daarvan? Wat zegt dat over jouzelf?
- Hoe ga je om met alle verplichtingen vanuit de NOvA? Alles onder controle?
- Hoe zit het met je werk-privé-balans? Goed weekend achter de rug?
- Enzovoorts!
Laat je inspireren
Kijk op onze website voor de dilemma’s van anderen. De verzamelde dilemma’s zijn voor veel advocaten herkenbaar. Zie www.intervisie-advocatuur.com.
Tot slot: intervisie is ook nuttig als jouw dilemma niet wordt besproken
Ben je niet de casusinbrenger, dan is het je taak om vragen te stellen. De vragen moeten ‘ondersteunen en uitdagen’ zodat de casusinbrenger inzicht krijgt in zijn of haar eigen rol, stijl en opvattingen. Zo ontwikkel je als deelnemer dus ook je competenties: aandachtig luisteren, scherp waarnemen, waarnemingen adequaat teruggeven, oordeel uitstellen, open vragen stellen, empathie tonen, enzovoorts.
Ook zin om steeds beter te worden? Ontdek intervisie, maak je uren en haal je punten. Inschrijven is eenvoudig via onze agenda.
Bio Tjeerd Poot
Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.