Het immer bedrijvige notariaat bevindt zich in rustiger vaarwater: de drukte van de afgelopen twee jaar lijkt te stabiliseren. In februari werden 138.608 akten ingeschreven in het Centraal Digitaal Repertorium (CDR); 4.782 meer dan een jaar eerder (3,5%), maar vergeleken met januari 11% minder.
Vooral de vastgoedmarkt heeft hier debet aan, zo meldt de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) op basis van maandelijkse onderzoek. Daar is namelijk sprake van een terugval: waar in december 2020 en januari 2021 nog veel overdrachts- en hypotheekakten de revue passeerden – er was zelfs sprake van een record -, was afgelopen maand sprake van een daling van circa 2% in het aantal geregistreerde overdrachtsakten vergeleken met februari 2020. Het aantal gepasseerde hypotheekakten steeg daarentegen (8,4% meer dan in februari 2020), maar aanzienlijk minder hard dan voorheen.
Familiepraktijk trekt bij
In tegenstelling tot de vastgoedmarkt trekt de familierechtpraktijk iets bij. Daalde het aantal gepasseerde akten in januari nog stevig, afgelopen maand was het aantal testamenten vrijwel gelijk aan vorig jaar. In januari daalde het aantal met ruim 2,5% vergeleken met januari 2020.
Het aantal levenstestamenten lag in februari opnieuw lager dan vorig jaar. De KNB hoopt daar verandering in te brengen met de begin maart gestarte campagne ‘Teken vandaag voor morgen’. Ook de neerwaartse trend van het aantal huwelijkse voorwaarden zet zich voort: hier is opnieuw sprake van een forse daling, ditmaal van bijna 17%. Het aantal samenlevingscontracten en erfrechtverklaringen stijgt wel.
De ondernemingsrechtpraktijk draait simpelweg goed; het aantal besloten vennootschappen dat in februari is opgericht, steeg met 16% ten opzichte van februari 2020. De oprichting van een stichting nam nochtans wel af: met ruim 7%. Daarnaast is de toename van het aantal statutenwijzigingen van stichtingen opvallend; dat aantal steeg maar liefst met 38 procent. Dit komt waarschijnlijk vanwege de wijziging van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen op 1 juli aanstaande.
Trends duren voort
De bovenstaande trends – op basis van inschrijvingen van de afgelopen twee maanden in het CDR – lijken de komende periode voort te duren. Zo heeft bijna de helft van de respondenten van het maandelijkse onderzoek aangegeven dat het aantal nieuwe vastgoedpraktijkzaken is afgenomen.
In de familiepraktijk geeft 30% een toename aan, ruim 12% noteert een daling en bij bijna 60% is het aantal nieuwe zaken gelijk gebleven. Tot slot is het aantal nieuwe zaken in het ondernemingsrecht redelijk stabiel: bij ruim 60% van de respondenten is het aantal nieuwe zaken gelijk gebleven.