Driekwart van de advocaat-partners in Londen vindt dat er een tweede Brexit-referendum moet komen, aldus onderzoek van magazine Legal Week. In Groot-Brittannië gaan recent meer stemmen op voor een tweede referendum – specifiek over een deal met de EU –, nu de kans toeneemt dat de UK volgend jaar zonder akkoord op zak de EU verlaat.
De kopzorgen van advocaat-partners in the City zijn groot: zij vrezen dat een ‘no deal’-scenario negatieve gevolgen zal hebben voor de volledige Britse juridische sector. Zo denkt bijna drie op de vier partners ook dat de Brexit van negatieve invloed zal zijn op de kansen om het beste juridische talent aan te trekken, dit in het kader van de feller wordende strijd met de Amerikaanse internationale kantoren in Londen.
De zorgen sluiten aan op een recente waarschuwing van de Engelse belangenorganisatie voor advocaten. Volgens een rapport van The Law Society in samenwerking met Thomson Reuters zou een Brexit zonder EU-akkoord de juridische sector tegen 2025 drie miljard pond aan omzet kunnen kosten.
Dat wil zeggen: in het geval van een softe Brexit (met overgangsperiode) zou de sector tussen 2019 en 2025 met 2,3% groeien. Bij een harde Brexit zonder deze periode daalt dit percentage naar 1,5% en komt er geen akkoord, dan zal die groei volgens de voorspellingen hooguit 1,1% bedragen. Bovendien zal het aantal banen in de juridische sector na de Brexit onvermijdelijk afnemen, van 4000-5000 banen in het geval van een softe Brexit tot liefst 10.000 als er geen deal komt.
“Brexit zal op de middellange termijn een aanzienlijk negatief effect hebben op de juridische sector,” zegt Law Society-voorzitter Christina Blacklaws. “Dat is vooral te wijten aan de impact van Brexit op de bredere economische ontwikkelingen. De vraag naar juridische diensten is immers afhankelijk van hoe goed andere sectoren het er na Brexit vanaf brengen.”