De Australische advocate Lisa Munro werd in september van dit jaar opgepakt nadat ze op straat cocaïne had gekocht. Vorige week bekende ze schuld. De afgelopen maanden waren er meer ‘high-profile cases involving lawyers’, en het Australische Lawyers Weekly vraagt zich dan ook af of er wel voldoende wordt ondernomen tegen het drugsprobleem van de balie.
Munro was werkzaam bij het Australische openbaar ministerie, waar ze zich bezighield met fraudebestrijding. In september werd ze aangehouden, nadat ze in een ongure buurt van Sydney in een auto drugs had gekocht. Omdat ze bezit heeft toegegeven, hoeft ze niet de cel in.
De afgelopen maanden waren er meer drugsgerelateerde incidenten met advocaten. Een voor de overheid werkzame ‘senior executive’ advocaat werd veroordeeld voor dealen, en een advocaat uit Brisbane was betrokken bij de vervoer van drugs. Wat langer geleden, in 2007, overleed advocaat Peter Hayes aan een overdosis heroïne en cocaïne. Ook destijds werd gesuggereerd dat drugsgebruik in de juridische sector wijdverspreid is.
Volgens dokter Fischer, hoofd psychologie van St Vincents Clinic en adviseur van de Orde van Advocaten van New South Wales, wordt het probleem wel onderkend, maar wordt er te weinig gedaan om het ook aan te pakken. En dat is volgens hem wel nodig: ‘Just as doctors can kill a patient, lawyers can cost their clients huge amounts of money en destroy their lives.’
Een bijkomend probleem is dat er maar weinig harde onderzoeksgegevens zijn. In een recente enquête gaf 3% van de 1000 ondervraagde advocaten toe met enige regelmaat drugs te gebruiken. Het ging dan meestal over cannabis, al werd er ook melding gemaakt van het gebruik van pijnstillers, extasy en antidepressiva.
De Drug Detection Agency maant werkgevers in de juridische sector om proactief te handelen, en het haar van sollicitanten op drugsgebruik te onderzoeken. Dat doet het bedrijf nu al 200 keer per maand, waarvan twintig keer per maand in de zakelijke dienstverlening. Volgens Kirk Hardy, CEO van het bedrijf, wordt 32% positief bevonden. In de meeste gevallen gaat het om cannabis (45%), op de voet gevolgd Crystal Meth (39%). Cocaïne scoort in Australië slechts 1%, aldus Hardy.