Nu DSB richting een faillissement beweegt, hebben de betrokken partijen zich gewapend met juridisch adviseurs. De Nederlandsche Bank en DSB Bank lijken hun strategie te richten op financieel toezicht. Beide hebben een advocaat ingeschakeld die ervaring heeft met de verantwoordelijkheden en taken van toezichthouders. DSB Beheer, moederbedrijf van DSB Bank, wordt geadviseerd door een fusie- en overnamespecialist.
Allart Haasjes is lid van het team van advocatenkantoor NautaDutilh bij het advies aan De Nederlandsche Bank (DNB). Haasjes is een bankenspecialist. Hij treedt vaak op voor financiële instituten en toezichthouders. Hij heeft in eerdere zaken DNB bijgestaan waarbij de toezichthouder werd verweten dat het tekort was geschoten. In 2008 eisten ex-bankiers Michiel Palthe en Jan Voûte miljoenen schadevergoeding van DNB en de AFM. Ze vonden dat de toezichthouders in een voorkenniszaak hun onderzoek slecht hadden uitgevoerd. De Rechtbank Amsterdam wees deze claim af. Haasjes trad in deze zaak op voor DNB. Bij de ontwikkelingen rond DSB Bank wordt door verschillende partijen de vraag gesteld of de toezichthouders hun werk wel goed hebben gedaan.
DSB Bank kan De Nederlandse Bank met gelijk wapenen bestrijden. Advocaat Frank ’t Hart geeft leiding aan het team van SpigtHoff bij het advies aan DSB Bank. ’t Hart is gespecialiseerd in financiële dienstverlening, in het bijzonder zorgplicht, financieel toezicht en marktmisbruik. Hij is geen onbekende in het bankwezen. Zijn laatste werkgever vóór SpigtHoff was de Utrechtse bankverzekeraar SNS Reaal. ’t Hart heeft recent uitgebreid onderzoek gedaan naar de wijze waarop de AFM normen handhaaft. Deze kennis zou hem goed van pas kunnen komen bij de DSB-zaak.
Harald Spruit geeft leiding aan het team van advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer bij het advies aan DSB Beheer. Spruit heeft zich gespecialiseerd in fusies en overnames.
Rutger Schimmelpenninck van Houthoff Buruma en Joost Kuiper, voormalig lid van de raad van bestuur van ABN Amro, treden op als bewindvoerders voor DSB. In een artikel in Het Financieele Dagblad van vandaag worden ze “Batman en Robin” genoemd. ‘Batman’ Schimmelpenninck is een ervaren curator die bij meerdere crises is actie is gekomen. Hij heeft onder andere het faillissement van Van der Hoop Bankiers en de Nederlandse tak van Lehman Brothers onder zijn hoede gehad. Voor ‘Robin’ Kuiper is het de eerste klus als bewindvoerder. Met zijn jarenlange ervaring als bankbestuurder kan hij Schimmelpenninck aanvullen in de technische aspecten van het bankwezen. Net als Schimmelpenninck is ook Kuiper afgestudeerd in rechten in Leiden.