Er zijn dit jaar nog niet zo weinig faillissementen uitgesproken als in de maand oktober. Dit meldt de Raad voor de Rechtspraak. Een – ook door de advocatuur – verwachte faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie blijft kortom nog uit.
De Nederlandse rechtbanken hebben in oktober 236 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 76 minder dan een maand eerder en zelfs 191 minder dan in oktober 2019; deze dalingen betreffen respectievelijk 24 en 45 procent. De daling doet zich bovendien voor nadat in september voor het eerst sinds juli nog een stijging van het aantal faillissementen werd gezien.
Er gingen vorige maand 176 rechtspersonen en 60 natuurlijke personen failliet. De Raad voor de Rechtspraak noemt deze lage aantallen met de coronacrisis in het achterhoofd ‘opvallend’, aangezien het voor veel ondernemers financieel zware tijden zijn. De exacte oorzaak van de daling is niet onderzocht; de Rechtspraak vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken, bijvoorbeeld over de invloed van overheidssteun.
Verder valt op dat er momenteel relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen. Het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode eveneens opvallend laag.
Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, inclusief de coronacrisis en de hiermee samenhangende omstandigheden. Dit leidt er toe dat rechters momenteel in de kern gezonde ondernemingen niet snel failliet zullen laten gaan.
Meer cijfers en een overzicht van de afgelopen 13 maanden.