Informatie over disciplinaire maatregelen tegen rechters zal voortaan openbaar gemaakt worden. De samenleving heeft in toenemende mate belangstelling voor het functioneren van rechters, en door informatie over disciplinaire maatregelen in het jaarverslag op te nemen, wil de Raad voor de rechtspraak aan die behoefte tegemoetkomen. Dat heeft de Raad in een persbericht laten weten.
De Raad voor de rechtspraak heeft na vragen van RTL Nieuws gegevens verzameld over het aantal disciplinaire maatregelen dat in de periode 2001 tot 2011 is opgelegd aan rechters. Daaruit blijkt dat er in acht gevallen een disciplinaire maatregel is opgelegd aan een rechter of raadsheer. De redenen hiervoor waren onder andere onprofessioneel gedrag, ongewenste intimiteiten of ondermaatse kwaliteit van het werk. In dezelfde periode hebben elf rechters ontslag op eigen verzoek aangevraagd, waarbij het gerechtsbestuur de betrokkene heeft gestimuleerd om ontslag te verzoeken. Hiervan zijn vier rechters vervroegd met pensioen gegaan. Nederland telt ruim 2500 rechters.
Alle medewerkers van de Rechtspraak – waaronder rechters – hebben jaarlijks een functioneringsgesprek met hun leidinggevende. De Rechtspraak vindt dit belangrijk om het functioneren van medewerkers, en daarmee de kwaliteit van de rechtspraak, te verbeteren. Goede functioneringsgesprekken dragen bij aan het voorkomen van onwenselijke situaties die tot disciplinaire maatregelen kunnen leiden.
In Nederland worden rechters voor het leven benoemd om hun onafhankelijkheid te versterken. Alleen de Hoge Raad kan beslissen over schorsing of ontslag van rechters. De presidenten van de gerechten hebben de bevoegdheid om disciplinaire maatregelen op te leggen aan rechters als zij zich niet als een goed rechter gedragen. In de huidige situatie kan deze maatregel bestaan uit een schriftelijke waarschuwing of strafontslag. De Raad voor de rechtspraak is van mening dat er behoefte bestaat aan een uitgebreider scala van disciplinaire straffen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.