Internationaal advocatenkantoor Dentons vertrekt uit China. De reden dat ’s werelds grootste advocatenkantoor de Aziatische grootmacht verlaat is nieuwe anti-spionagewetgeving, die een risico vormt voor gevoelige bedrijfsgegevens en -data.
Foto: De gevel van het Dentons-kantoor op de Amsterdamse Zuidas. De twee Chinese karakters zullen door het vertrek uit China verdwijnen. / Shutterstock
Dentons geeft desgevraagd aan dat het vertrek een reactie is op recente Chinese wetgeving op het gebied van data privacy, cybersecurity, capital control en governance. Op basis van nieuwe anti-spionagewetgeving heeft de Chinese overheid daardoor grotere bevoegdheden met betrekking tot het inzien van documenten en data.
Hoewel oud-GZL-jurylid en internationaal strategieconsultant Jaap Bosman in het FD spreekt over een ‘slechts beperkt succesvolle’ samenwerking en meer verklaringen ziet voor de beslissing (waaronder een moeilijke markt en cultuurverschillen), laat Dentons weten dat bedrijfseconomische overwegingen geen rol hebben gespeeld bij het besluit.
Chinese karakters verdwijnen
Dentons staat in Nederland te boek als het oude Boekel de Nerée, dat sinds 2017 deel uitmaakt van het wereldwijde advocatenkantoor. In 2015 fuseerde Dentons reeds met het Chinese Dacheng, waarmee een nieuwe internationale juridische kolos was geboren met destijds ruim 6.500 advocaten in 120 vestigingen en vijftig landen.
Nu gaat deze tak in China dus zelfstandig verder en zal Dentons de naam Dacheng niet langer meer gebruiken. Dit houdt in dat de twee Chinese karakters uit het bedrijfslogo zullen verdwijnen, en voormalig kantoorgenoten aldaar geen deel meer uitmaken van de wereldwijde winstpool.
Preferred law firm
Volgens Dentons kunnen cliënten die actief zijn in China blijven werken met de vestiging in Hong Kong, die het kantoor aanhoudt. Daarnaast wordt Dacheng een preferred law firm van Dentons in China, waarnaar cliënten kunnen worden doorverwezen.
Volgens de Financial Times overwegen overigens ook andere bedrijven een vertrek uit China als reactie op de nieuwe regels. Zij zouden zijn gealarmeerd door een reeks invallen bij internationale bedrijven door Chinese autoriteiten.