Dentons, Baker McKenzie en Hogan Lovells sluiten aan in de groeiende rij van internationale kantoren die bezuinigen vanwege de coronacrisis. Hogan Lovells stuurt in Europa ondersteunende staf met verlof. Baker McKenzie kort zijn Amerikaanse advocaten 15% op hun salaris.
De kantoren treffen zulke maatregelen met het oog op verwachte omzetdalingen als gevolg van de wereldwijde coronacrisis. Door bijvoorbeeld – tijdelijk – te korten op winstuitkeringen en salarissen hoeven er vooralsnog geen ontslagen te vallen, is het idee.
Alle partners werkzaam bij Dentons-kantoren in continentaal Europa en Centraal-Azië krijgen de komende zes maanden 15% tot 20% minder winstuitkering betaald. Dit bevestigt het kantoor tegenover The Lawyer. Sommige Dentons-partners, die tevens deel uitmaken van het Europese management, zouden zelfs vrijwillig genoegen nemen met 50% minder winstuitkering. Bij ’s werelds grootste advocatenkantoor (in totaal ruim 10.000 advocaten) worden naast de partners ook de hoofden van de ondersteunende afdelingen door heel Europa en Centraal-Azië tijdelijk gekort op hun salaris, met 20%.
Verder zijn salarissen voor medewerkers bevroren en er wordt aangemoedigd om langere vakanties voor september op te nemen. Verwacht wordt namelijk dat de economie en de vraag naar juridische diensten vanaf de nazomer weer fors zullen aantrekken. “Hoewel Dentons Europa in het eerste kwartaal van 2020 een dubbelcijferige omzetgroei heeft behaald, moeten we deze maatregelen nemen om de verwachte impact van een economische crisis het hoofd te kunnen bieden,” aldus een statement van het kantoor. “Ons voornaamste doel is om banen – en ons kantoor – te beschermen.”
Ondersteunende staf met verlof
Hogan Lovells heeft onder meer bekendgemaakt dat enkele tientallen Belgische, Franse, Luxemburgse en Engelse medewerkers in ondersteunende functies met verlof (‘furlough’) zijn gestuurd – in Nederland is hiervan vooralsnog geen sprake -.
Niet duidelijk is om hoeveel mensen het precies gaat, al zou het alleen in Groot-Brittannië al gaan om bijna dertig banen, waaronder personal assistents en receptionisten. In Engeland betaalt de overheid tijdelijk 80% van het salaris; Hogan Lovells zegt dit aan te vullen met de resterende 20%. Verder worden winstuitkeringen aan equity partners uitgesteld dan wel uitgesmeerd over een langere periode en salarissen bevroren. Ook recruitment ligt voorlopig stil.
15% minder salaris
Baker McKenzie is na Dentons evengoed een van ’s werelds grootste kantoren, met 77 kantoren in 45 landen. In het afgelopen boekjaar bedroeg de omzet bijna drie miljard dollar. Voor nu neemt de firma stevige maatregelen in Noord-Amerika. Het kantoor haalt per 1 mei 15% af van de salarissen van al zijn Amerikaanse advocaten en bestbetaalde functies in de ondersteunende staf, ofwel zij die meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen. Canadese advocaten worden met 10% gekort. Er is nog geen einddatum gekoppeld aan deze maatregel, aldus Bloomberg Law, die mogelijk tot het eind van het jaar voortduurt.
Verder sleutelt Baker McKenzie in de VS en Canada aan het bonusbeleid, zonder hier specifieke details over te verstrekken. “We moeten voor de korte termijn allemaal wat inleveren om op de langere termijn als kantoor gezond uit deze crisis te komen,” aldus de Noord-Amerikaanse CEO Colin Murray. “Deze manier heeft vooralsnog de kleinst mogelijke impact op onze mensen én onze cliënten.”
Eerder maakte Allen & Overy al maatregelen bekend om de broekriem aan te halen. In Nederland wordt vooral scherp op de kosten gelet, al bereidt Loyens & Loeff enkele eerste maatregelen voor.