Na de eerste berichten eind vorige week, is de geboorte van een nieuwe, internationale juridische kolos nu officieel aangekondigd door de betrokken partijen. Het oorspronkelijk Frans-Canadees-Engels-Amerikaanse kantoor Dentons vormt een combinatie met het Chinese kantoor Dacheng, waardoor ‘s werelds grootste advocatenkantoor onstaat, met ruim 6500 advocaten in 120 vestigingen en 50 landen.
Nadat de partners vorige week al het groene licht gaven, is het samengaan begin deze week door de kantoren zelf bekendgemaakt, al moet het Chinese equivalent van de AFM formeel nog toestemming geven. Binnen China zal het kantoor bekend staan onder de naam Dacheng, daarbuiten als Dentons. Dacheng-oprichter Peng Xuefeng en Dentons-voorzitter Joseph Andrew zullen aan het roer van de organisatie staan. Opvallend is het tweetalige kantoorlogo dat de schrijfwijze van de Chinese kantoornaam in het Mandarijn (大成) en Dentons bevat.
Van een volwaardige fusie is evenwel geen sprake: Chinese wetgeving verbiedt fusering tussen een Chinees en een internationaal advocatenkantoor. De combinatie komt daarom tot stand via een zogenoemde Swiss Verein-structuur, die het mogelijk maakt bedrijven in verschillende landen te combineren onder één merknaam terwijl zij hun financiën van elkaar gescheiden houden.
Polycentrische benadering
Het samengaan is ingegeven door de gezamenlijke wens om het Chinese bedrijfsleven betere toegang te bieden tot Westerse markten, en vice versa. Dentons en Dechang spreken van ‘a historic combination’, die op alle continenten en in alle Chinese regio’s vertegenwoordigd zal zijn. Of er op termijn ook een vestiging in Nederland opent, is nog niet bekend. Het nieuwe kantoor heeft wel Europese vestigingen in Barcelona, Berlijn, Brussel, Frankfurt, Madrid, Parijs en Zürich.
Als onderscheidende factor ten opzichte van andere internationale topkantoren noemt Dentons Dacheng naast de globale aanwezigheid een ‘polycentrische benadering’, vanwege het ontbreken van een wereldwijd hoofdkantoor en het doel dat geen enkele nationale cultuur zal domineren. ‘Our polycentric approach celebrates cultural and geographical diversity, bringing clients deep experience that has no borders,’ aldus het kantoor in een verklaring. Kennis van diverse achtergronden en culturen in de betreffende landen naast de diepgaande juridische knowhow, dat is wat telt. “De advocaten van het nieuwe kantoor beschikken overal ter wereld over het benodigde lokale culturele inzicht om deals succesvol te sluiten of geschillen te beslechten.”
Met de fusie zegt het kantoor in een ‘gat in de globale markt’ te springen, mikkend op Chinese ondernemingen die een juridische partner zoeken als zij wereldwijd zaken willen doen en internationale bedrijven die zich willen vestigen in China, ongeacht de provincie of plaats.
Als de nieuwe kantoorcombinatie eenmaal een feit is, kan Baker & McKenzie zich, gemeten naar het aantal advocaten, niet langer meer het grootste advocatenkantoor ter wereld noemen. Baker & McKenzie heeft 4.200 advocaten in dienst, volgens de Global 100 van The American Lawyer. DLA Piper zal normaliter van de tweede naar de derde plaats zakken in deze ranglijst, met wereldwijd een kleine 4.000 advocaten in dienst.