Deloitte Legal heeft een stevige groeiambitie; met nieuwe aanstellingen en hun kenmerkende multidisciplinaire aanpak onderscheiden ze zich in de markt voor juridische dienstverlening. “Bij Deloitte werk je nooit vanuit een mono-visie.”
Anne-Marie van den Belt (Partner Employment Law) en Jochen Blaffert (Partner FSI Regulatory Legal) schuiven bij Advocatie aan tafel. Allebei werkten ze op verschillende posities voordat ze de overstap naar Deloitte maakten. Bij Deloitte Legal kunnen zij hun juridische expertise aansluiten op andere specialisaties om clienten beter te bedienen. Deze multidisciplinaire aanpak geldt Deloitte breed en sluit goed aan op de uitdagingen van clienten, die zelden alleen juridisch zijn.
Blaffert: “Vergelijk het met de positie van een bedrijfsjurist. Ook een juridisch expert, maar in een bedrijf speelt veel meer: bij elke situatie zijn er financiële, strategische en operationele vraagstukken waar je rekening mee moet houden. Een adviseur die stopt bij de grens van het juridische is dan van beperkte waarde. Liever een geïntegreerd advies dat direct implementeerbaar is. Die aanpak maakt het zo leuk om bij Deloitte te werken.”
Van den Belt herkent dit en vult aan: “De uitdagendere kwesties in het arbeidsrecht zijn zelden op zich staande juridische vraagstukken. Onze clienten opereren vaak internationaal en hebben bredere uitdagingen, bijvoorbeeld op het vlak van global mobility en transformaties. Met alleen een memo over de toepasselijke wet- en regelgeving in Nederland is men dan niet geholpen, want ook input op het gebied van internationale wet- en regelgeving, fiscaliteit en sociale zekerheid is cruciaal om een weloverwogen beslissing te nemen. We gaan als Deloitte dan ook een slag dieper – en kunnen dat geloofwaardig doen omdat we veel meer bieden dan een gemiddelde juridische dienstverlener. Bij Deloitte werk je nooit vanuit een mono-visie.”
Multidisciplinair model
Een multidisciplinair model dus, zodat de client uiteindelijk een advies ontvangt vanuit verschillende expertisegebieden, waarvan de onderdelen als een puzzel in elkaar passen. Het juridische deel moet naadloos implementeerbaar zijn en van dezelfde hoge kwaliteit als de overige delen. Wanneer je geadviseerd wordt door een jurist van Deloitte haal je bovendien dus – waar nodig – de kennis en expertise van bijna 8000 professionals in Nederland binnen, nog los van het uitgebreide internationale netwerk.
Van den Belt merkt dit ook in haar praktijk: “De discussie over gelijke beloning en de aanstaande wijziging van het pensioenlandschap bijvoorbeeld zijn momenteel heel relevant. Met een samengestelde groep van mensen van Legal, Consulting, Tax en Financial Advisory diepen we de problematiek volledig uit en werken we samen aan mooie projecten voor verschillende ondernemingen. En dan merk je dat Deloitte daar frontrunner in is. Uiteindelijk maak je ook meer impact omdat in het advies die holistische benadering is gekozen. Hetzelfde geldt voor de rol die we vaak pakken bij de implementatie. Dat je daardoor ook nog eens echt het verschil kan maken op maatschappelijk belangrijke thema’s zoals gelijke beloning, geeft veel voldoening.”
Ook Blaffert, die met zijn team een breed scala van spelers in de financiele sector bedient, benadrukt dit: “Natuurlijk is de basis voor ons werk een goede juridische analyse van wet- en regelgeving, maar de oplossingen die wij bieden gaan veel verder. De pragmatische aanpak waarbij wij bijvoorbeeld analyses of implementatie-elementen van Risk Advisory, Strategic Consulting of Financial Advisory integreren in het advies, maakt onze dienstverlening veel meer toegesneden op de business van de klant.”
Marktwaardering
Blaffert: “We hebben intern een heel goede samenwerkingsmodus. Dat is ook echt de kracht van Deloitte. Neem het voorbeeld van het herzien van het remuneratiebeleid bij een financiële instelling. Voor een raad van commissarissen is het essentieel dat dit voldoet aan het juridische kader van nationale en Europese regelgeving. Tegelijkertijd moet het ook aansluiten met wat wat gebruikelijk is in de markt en wat passend is bij de onderneming en haar strategie. Onze Compensation & Rewards-collega’s sluiten dan hun benchmarking en analyse van de specifieke situatie aan op ons juridisch advies. De ideale combinatie: een oplossing vanuit een holistische blik, en voor de RvC prettig dat dit bij één loket kan. Ook als het gaat over innovatieve oplossingen – bijvoorbeeld op het gebied van fintech, blockchain of artificial intelligence – gebruiken wij de ervaring en creativiteit van al die specialisten, uit al die disciplines. Dat is een enorme verrijking van je dienstverlening.”
Dit soort interactie vindt bij Deloitte plaats ruim voordat vanuit de markt een vraag of probleem komt. Als wereldwijde organisatie signaleer je immers bepaalde trends, nog voordat deze alle regios bereikt hebben. Van den Belt: “In geïntegreerde teams werken we nieuwe problematiek uit, ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Met input vanuit account teams, internationale support vanuit onze Centers of Excellence en marktanalyses kijken we dan primair naar wat er zou kunnen – of moeten – gaan spelen bij clienten. Daardoor leren we van elkaar en zijn we goed op elkaar ingespeeld op het moment dat we de markt betreden en we clienten daadwerkelijk gaan adviseren over bijvoorbeeld een onderwerp als sustainability of digital regulations.”
Toekomstplannen
Toekomstplannen heeft Deloitte, en in het bijzonder Deloitte Legal, genoeg. Niet voor niets is de afgelopen periode flink geïnvesteerd in de partnergroep en de lagen daaronder. Bovendien is Ferd Grapperhaus recent toegetreden als Managing Partner. Blaffert: “Dat geeft een enorme boost. We kijken altijd heel goed naar de brede dienstverlening binnen Deloitte, en hoe we daar Legal op kunnen aansluiten. Uitbreidingen moeten naadloos passen op de huidige disciplines, en onze klanten echt verder helpen. Bovendien moet er toegevoegde waarde zijn in de connectie met de marktontwikkelingen en de marktvraag. We staan aan de vooravond van een flinke sprong voorwaarts!”