De arrestatie van een van de advocaten – en volle neef – van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi, is voor minister Dekker voor Rechtsbescherming reden om te bezien of strengere regels nodig zijn voor strafrechtadvocaten die van zware delicten verdachte cliënten in detentie willen bezoeken.
Vrijdagmiddag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat advocaat Youssef Taghi was gearresteerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Het OM verdenkt deze advocaat – die kantoor houdt in Utrecht – ervan dat hij deel uitmaakt van de criminele organisatie van zijn neef. De advocaat zou namens Ridouan Taghi boodschappen hebben doorgespeeld naar andere leden van de organisatie. Bovendien was er volgens justitie mogelijk een uitbraakpoging in voorbereiding.
‘Via deze advocaat heeft T. onbelemmerd met de buitenwereld kunnen communiceren en behield hij de mogelijkheid criminele activiteiten voort te zetten,’ aldus het OM. ‘In de onderschepte communicatie tussen beiden komt naar voren dat T. vermoedelijk bezig is een gewelddadige uitbraak te organiseren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat hij op zoek is naar adresgegevens van personeel van DJI.’
Naar aanleiding van de arrestatie schrijft Dekker aan de Tweede Kamer dat hij wil laten onderzoeken of de huidige regels rond het bezoek van advocaten aan verdachten in (extra beveiligde) detentie nog wel voldoen. Volgens de minister gingen er al in december alarmbellen af toen een volle neef van Ridouan Taghi zich meldde als een van diens advocaten (Inez Weski staat Taghi bij in het Marengo-liquidatieproces).
Het was echter volgens de geldende regels niet mogelijk om de neef annex advocaat de toegang tot diens cliënt te weigeren, aldus Dekker; gedetineerden hebben immers recht op vrij contact met hun advocaten. Bovendien had de deken van de Orde van Advocaten onderzoek gedaan naar advocaat Taghi, en hierop volgden geen bezwaren door de deken tegen de bijstand door deze advocaat, die sinds maart zijn cliënt en neef tientallen keren heeft bezocht in de gevangenis.
‘Ondermijning van de rechtsstaat’
Dekker zei vrijdag naar aanleiding van de aanhouding en de verdenkingen van het OM: “Dit is ondermijning van de rechtstaat. We hebben geprobeerd deze advocaat te weren uit de gevangenis. Maar de deken kon niets vinden. We hadden een ongemakkelijk gevoel omdat deze man een neef was van Taghi. Dat gevoel hebben we nooit hard kunnen maken, tot vandaag.”
De minister vult hierop aan niet lichtzinnig om te willen gaan met een eventuele aanpassing van de regels, maar dat ‘naïef zijn’ ook geen optie is. “Het lijkt erop dat het recht op een advocaat is misbruikt om crimineel handelen voort te zetten. […] Iedereen heeft recht op een advocaat en vertrouwelijke communicatie. Wellicht moeten we voor een specifieke groep zware gevallen kijken of er andere regels nodig zijn. Je hebt nu recht op een onbeperkt aantal advocaten, dat geldt ook voor Taghi. Daar moeten we echt naar kijken.”