Advocatenkantoor De Haan moet zich half januari verantwoorden voor de Raad van Discipline vanwege de vergoedingen die het kantoor zal ontvangen op het moment dat aardbevingsgedupeerden in noordelijk Nederland schadevergoedingen zouden krijgen van de NAM. Dat lijkt volgens deken Rob Geene wel erg op no cure no pay, en is derhalve een overtreding van gedragsregel 25.
De Haan richtte enkele jaren geleden een stichting op voor gedupeerden die schade hebben opgelopen als gevolg van aardbevingen in Groningen. Volgens het kantoor hebben zich 3.000 mensen gemeld bij de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Het kantoor zet zich namens deze stichting in om materiële – en immateriële – schade vergoed te krijgen door de NAM. Waar volgens de deken de schoen wringt: mensen die zich bij de stichting aanmeldden voor de collectieve claim, betaalden eenmalig honderd euro. Mocht de NAM na de juridische procedure inderdaad overgaan tot betaling van schadevergoedingen, dan krijgt De Haan hier vijf tot tien procent van, onder het mom van een ‘succesfee’.
Deken Rob Geene bevestigt desgevraagd dat hij een dekenbezwaar heeft ingediend tegen deze gang van zaken. Inhoudelijk wil hij niet nader op zijn klacht ingaan, al lijkt het hem nuttig dat de tuchtrechter deze vergoedingsconstructie in het kader van een collectieve claim eens toetst. “Zover ik weet is dit nooit eerder gebeurd. Kijkend naar de geldende gedragsregels in combinatie met het no cure no pay-verbod vind ik het zelf in ieder geval niet kunnen. Daarom heb ik een bezwaar ingediend.”
De Haan-bestuurslid Hans Silvius zegt in het Dagblad van het Noorden van donderdag dat zijn kantoor ‘geen hijgerig belang’ heeft bij de afloop van de zaak. Met de regeling kunnen ook mensen met een kleine portemonnee deelnemen aan de juridische procedure. “Dat maken wij mogelijk. Ik ruil voor die lage instap vragen we aan het einde een succesfee tot tien procent.”