Amsterdamse deken Barbara Rumora-Scheltema werkt vanaf volgende week samen met de deken van de Orde Midden-Nederland in het onderzoek naar Khalid Kasem. Het AD meldde 5 januari opnames te bezitten waarin Kasem toegeeft een ambtenaar te hebben omgekocht.
In een kort persbericht kondigt Rumora-Scheltema, die zich bezighoudt met het onderzoek naar de beweringen over presentator en oud-advocaat Kasem, de samenwerking aan met haar Utrechtse tegenhanger Frederique ten Berge. Vorige week zaterdag liet ze reeds weten op de hoogte te zijn van de berichten en dat er een onderzoek zou worden ingesteld.
Over de inhoud en uitkomst van het onderzoek worden ‘in beginsel geen mededelingen gedaan vanwege vertrouwelijkheid’, meldde Rumora-Scheltema toen verder. Wel werd duidelijk dat Kasem contact had gezocht met de deken om ‘in detail’ tekst en uitleg te verschaffen.
Partijdigheid vermijden
De aangekondigde hulp van de deken Midden-Nederland wordt verder niet gemotiveerd in de persuiting. Mogelijk wil de Amsterdamse deken ‘elke schijn van partijdigheid vermijden’, meldt het Advocatenblad. Een soortgelijke samenwerking geschiedde om dezelfde reden tussen de Haagse en Rotterdamse deken in het onderzoek naar de fraudezaak bij Pels Rijcken.
In het persbericht wordt tot slot verduidelijkt dat het onderzoek naar Kasem vermoedelijk een tot twee maanden in beslag zal nemen. Overigens heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen – waar de betreffende ambtenaar werkte – ook onderzoek ingesteld en heeft ex-kantoorgenoot van Kasem, Geertjan van Oosten, gevraagd om een tuchtprocedure.
Update 19:25: Tegenover NU.nl zegt Rumora-Scheltema dat het onderzoek samen met de deken van Midden-Nederland wordt voortgezet om ‘vooral een praktische reden’. Bij een zaak van deze omvang en grote publieke aandacht is het volgens de Amsterdamse deken ‘prettig om van extra expertise gebruik te kunnen maken’.
Update 15/1: Het AD heeft bericht dat advocaat Royce de Vries een kort geding aanspant tegen de krant. Hiermee zou De Vries willen voorkomen dat nog meer publicaties volgen op basis van de opnames, waarin Kasem de omkoping zou hebben toegegeven. Hiermee zou volgens De Vries zijn eigen veiligheid in het geding komen.
De Vries stelt dat de opnames zijn gestolen uit de telefoon van zijn vader Peter R. de Vries, en dat het gaat om ‘strikt vertrouwelijke gesprekken tussen geheimhouders’. Daarmee doelt hij op zichzelf en Kasem als advocaten, en zijn vader als kantoordirecteur. De drie bestierden destijds samen een advocatenkantoor.
De hoofdredacteur van het AD, Rennie Rijpma, vindt het kort geding om publicatie te voorkomen ‘ver gaan’ en een ‘ingreep in persvrijheid’. De zitting vindt donderdag 18 januari plaats bij de Amsterdamse rechtbank. De Vries heeft aangegeven dat mogelijk ook de Nederlandse orde van advocaten zich bij het kort geding zal voegen.