Er is geen bewijs dat advocaat Khalid Kasem vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar de organisatie van Ridouan Taghi. Tot deze conclusie komt de Amsterdamse deken Henrichs na uitgebreid onderzoek, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. Welke advocaat wel informatie heeft gedeeld, is onduidelijk.
Henrichs deed onderzoek naar een versleuteld bericht gedeeld onder verdachten, met hierin feitelijk juiste, vertrouwelijke informatie over het strafrechtelijk onderzoek in de zogenoemde 26Koper-zaak. Dit onderzoek draaide om meerdere verdachten aangehouden na een grote wapenvondst in Nieuwegein, in juli 2015. Justitie vermoedt dat zij deel uitmaken van de organisatie van Taghi. Het OM heeft het PGP-bericht ingebracht in het Marengo-proces.
De betreffende informatie werd gedeeld toen de verdachten in beperkingen zaten, en was op het moment van verzending enkel bekend bij zeven advocaten die verdachten in dit onderzoek bijstonden. “Gezien de omstandigheden moet ik aannemen dat die feitelijk correcte informatie afkomstig is van een van deze advocaten,” meldt deken Henrichs. Deze advocaat heeft hiermee ‘tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld’.
Maar om welke advocaat het gaat, is nog niet boven water gekomen. Het gaat in ieder geval niet om Kasem, die in mei 2020 publiekelijk en verdenking van lekken kreeg toegeworpen van politie en justitie. De verzender van het PGP-bericht had namelijk gezegd dat hij de informatie had gekregen van iemand die verdachten helpt, ‘het broertje van mussa’. Kasem heeft weliswaar een broer die Musa heeft, maar hij heeft altijd ontkend de informatie te hebben verstrekt. Bovendien heeft hij naar eigen zeggen zelf geen PGP-telefoon.
Voor zijn onderzoek sprak de deken meermaals met Kasem zelf en met andere betrokkenen, en maakte hij gebruik van informatie afkomstig van het OM. Dit alles heeft “geen bewijs of verdere aanwijzingen opgeleverd dat mr. Kasem degene is geweest die de informatie heeft verstrekt,” stelt Henrichs. “Ik heb ook niet kunnen vaststellen wie de informatie wel heeft verstrekt.”
Om te kunnen concluderen dat Kasem degene is geweest die de informatie heeft verstrekt, is meer ‘steunbewijs’ nodig, aldus de deken. “Ik heb dat steunbewijs niet aangetroffen en meen dat daarom geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld.”
Opgeluchte reactie Kasem
Advocatenkantoor De Vries & Kasem stelt in een persbericht ‘met tevredenheid’ kennis te hebben genomen van de conclusies van de deken. “Sterker nog, de toelichting die de deken op het onderzoek geeft toont aan dat zelfs contra-indicaties zijn gevonden dat mr. Kasem zijn gedragsregels heeft geschonden.” De advocaat stond in 2015 slechts een dag een van de verdachten bij, aldus het bericht. Hij is niet betrokken bij gerelateerde onderzoeken, waaronder Marengo.
Kasem zegt zelf: “Aan een nare periode is nu een eind gekomen. De deken heeft langdurig en intensief onderzoek gedaan, waarbij ook het OM was betrokken. lk heb zelf om dit onderzoek gevraagd, omdat ik wist dat mi} niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden. De uitkomst van het dekenonderzoek is derhalve geen verrassing voor mij, maar wel een bevestiging van wat ik steeds heb gezegd. lk hoop dit nu achter mij te kunnen laten.”
Foto: ANP / Michel van Bergen