Algemeen deken Johan Rijlaarsdam dringt in een nieuwe brief aan minister Dekker voor Rechtsbescherming aan op een acute uitgave van 25 tot 30 miljoen euro per jaar om de ergste nood onder sociaal advocaten op te lossen. Anders is er binnen de kortste keren weinig tot niets meer over van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand, waarschuwt hij.
De deken onderstreepte zijn boodschap in de brief woensdagavond in een interview bij Nieuwsuur. Volgens hem zijn honderden sociale advocaten al gestopt met werken op toevoegingsbasis. ‘Sociaal advocaten hangen hun toga aan de wilgen waardoor er straks – na jaren van pilots en experimenten – wellicht verbeteringen aan het stelsel zijn aangebracht, maar er geen advocaat beschikbaar is voor rechtzoekenden’.
Volgens Rijlaarsdam dienen de vergoedingen aan sociaal advocaten ‘nu op een redelijk niveau te worden gebracht, zodat de toegang tot het recht straks niet slechts een relict is uit vergane tijden’. De Algemene Raad van de Orde van Advocaten stelt een extra vergoeding voor bestemd voor advocaten die jaarlijks tussen de 350 en 1500 punten aan werk voor toevoegingen verrichten. Per 1 januari 2020 zou het punttarief voor deze groep advocaten moeten worden verhoogd van 108,67 euro naar 124,70 euro. Dit komt volgens de deken neer op een uitgave van 25 tot 30 miljoen euro per jaar.
Uit de brief van Rijlaarsdam: ‘Dit is het perspectief dat nu met ingang van 2020 geboden kan worden waardoor circa 2700 advocaten die werken binnen de toevoegingspraktijk niet alleen een redelijke vergoeding wordt geboden, maar ook de armslag hebben om zich te blijven kwalificeren binnen het verbeterde stelsel.’
In Nieuwsuur voegde de deken hier nog aan toe dat ‘onorthodoxe maatregelen’ zullen volgen als extra geld uitblijft. Hij sluit nieuwe stakingen niet uit. “Deze advocaten lopen op hun tandvlees.”
De volledige brief is hier te lezen