‘Brussel’ heeft wederom een verzoek gehad van de Duitse kartelwaakhond om de overname van KPN dochter E-Plus aan hen over te dragen. De Duitsers willen de deal zelf beoordelen. Ook ambitieus is havenbedrijf Broekman. Het Rotterdamse bedrijf wil de komende jaren flink inzetten op acquisities. En ook Clifford Chance timmert aan de weg. Het kantoor gaat samenwerken met een Indonesisch nichekantoor.
De Duitse mededingingsautoriteiten leggen zich vooralsnog niet neer bij de beslissing van Eurocommissaris Almunia van Mededinging om een Europese zaak te maken van de overname van E-Plus. Ze hebben Brussel nogmaals verzocht om het dossier zelf te mogen behandelen. Momenteel is de Europese Commissie bezig met het bekijken van de mogelijke gevolgen van de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica. Volgens de Duitse toezichthouders zal dat alleen gevolgen hebben voor de Duitse markt, maar vooralsnog gaat Brussel daar niet in mee. De Europese Commissie heeft tot 12 februari de tijd om op het verzoek van de Duitsers te reageren. De commissie heeft tot 14 mei de tijd om het eigen onderzoek naar de overname af te ronden.
Het Rotterdamse bedrijf Broekman wil de komende jaren een aantal overnames doen. Dat zegt CEO Raymond Riemen in Het Financieele Dagblad. Riemen, die Broekman sinds 1991 opbouwde van een op- en overslagbedrijf naar een logistiek dienstverlener, wil volgens het artikel zijn bedrijf in vijf jaar tijd in omvang verdubbelen. Hij geeft niet aan in welk opzicht dit moet gaan gebeuren. Over de manier waarop is de CEO een stuk duidelijker: het bedrijf wil de komende vijf jaar jaarlijks een overname doen in Nederland, België, Duitsland, Polen, Singapore of India.
De Sociaal-Economische Raad (SER) kreeg afgelopen jaar wederom minder fusiemeldingen binnen dan vorig jaar. Dat heeft de organisatie onlangs bekendgemaakt. Ondernemingen die gaan fuseren moeten dit melden bij de SER en tegelijkertijd bij de vakbonden, zodat die kunnen nagaan of er voldoende rekening wordt gehouden met de belangen van werknemers. De SER ontving in 2013 342 fusiemeldingen, tegenover 400 meldingen in 2012 en 423 in 2011, aldus de publicatie. De melding geldt niet voor openbare biedingen. Daar houdt de Autoriteit Financiële Markten toezicht. Evenals in 2012 was de industriesector het ruimst vertegenwoordigd bij de fusiemeldingen. Vooral de metaal- en automotivesector hadden hierin een groot aandeel. Opvallend is de stijging van het contingent meldingen dat betrekking heeft op de dienstensector (34 procent in 2013 tegenover 27 procent in 2012).
Advocatenkantoor Clifford Chance gaat samenwerken met het Indonesische nichekantoor Linda Widyati & Partners (LWP). Clifford Chance zet daarmee een nieuwe stap om haar langdurige groeistrategie voor Zuidoost-Azië (Asia Pacific) te verwezenlijken. M&A partner Jeroen Koster – voormalig hoofd van de Amsterdamse M&A-praktijk van Clifford Chance – is onlangs naar Azië verhuisd, waar hij de samenwerking met het Indonesische kantoor aan de Clifford Chance-zijde zal leiden. Gerrit Jan Kleute, medewerker in Amsterdam, volgt in februari. Koster: “De samenwerking met LWP heeft aanzienlijke voordelen voor onze cliënten, waaronder natuurlijk ook een groot aantal Nederlandse bedrijven die in Asia Pacific actief zijn, of gaan worden. Opvallend feit is dat het Indonesische recht deels op het toenmalige Nederlandse recht is gebaseerd en er ook daarom in Indonesië behoefte bestaat aan juristen met een achtergrond in het Nederlands recht. Maar ook Engels recht en aanverwante rechtssystemen zijn van belang, dus zullen ook collega’s uit voorbeeld Hong Kong en Singapore nauw met onze nieuwe partnerkantoor samenwerken.”