Anna de Vries, voorzitter van De Nieuwe Stempel en opvolger Nederlandse Branchevereniging Van Notarissen (NBVN), verwacht dat eind september de omstreeks driehonderd leden van De Nieuwe Stempel “vrijwel geruisloos” zullen overstappen naar de nieuwe belangenbehartiger. Thans zijn er omstreeks 120 leden. Dat zegt ze in een kort vraaggesprek met Novocatie.
Volgens De Vries was het omkatten van De Nieuwe Stempel naar de meer professioneel geleide NBVN noodzakelijk. “Bestuurlijk kon ik het allemaal niet meer aan in mijn eentje. Ik moet immers ook een kantoor draaiende houden met twee notarissen en dertien medewerkers. En de leden hoeven niet bang te zijn: de professionalisering doet geen afbreuk aan het idealisme. Die is net zo groot als in het begin.”
ExecutiveIN – een bedrijf dat zich bezig houdt met het opzetten van partnerships, financiële relaties, het verzamelen van kapitaal en onderling kennis delen – en Quaesitor (branche-accountant notariaat) leveren belangeloos bestuursleden voor de nieuwe vereniging. Voorzitter De Vries sluit niet uit dat er op termijn wel wat aan de bestuursleden betaald zal worden, maar benadrukt dat het zeker niet om grote bedragen zal gaan. Lidmaatschap van de NBVN kost nu “een paar honderd euro”, aldus de voorzitter.
De NBVN heeft inmiddels al vijf thema’s vastgesteld die het meest leven binnen de beroepsgroep. Dat zijn achtereenvolgens de leges/tariefstelling/marktwerking, het imago van het notariaat, de aansprakelijkheidsverzekering, de pensioenen (een aantal pensioenfondsen binnen het notariaat kwam onlangs in de problemen met de dekkingsgraad) en de ’terreinafbakening’ tussen de KNB en de NBVN.
Over dat laatste zegt De Vries dat er onderling goede verhoudingen zijn en dat er absoluut geen sprake is van strijd. “Het ligt voor de hand dat de KNB zich primair richt op de professionele kwaliteit van de notaris, en dat wij ons meer richten op belangenbehartiging van onze leden.” In het kader van die belangenbehartiging zijn inmiddels de nodige contacten gelegd met de jutsitiewoordvoerders in de Tweede Kamer, aldus De Vries.