Intervisie Advocatuur krijgt veelvuldig allerlei vragen over intervisie. We zochten de meest voorkomende vragen uit en hebben deze op een rijtje gezet.
Wat is intervisie?
Een gesprek met vakgenoten dat verloopt volgens een bepaalde structuur en onder leiding staat van een gespreksleider. Dat wat de groep bespreekt, is iets niet-juridisch; iets waar je tegen aanloopt in je praktijk. In het gesprek gaan we, door (open) vragen te stellen, eerst op zoek naar wat de casusinbrenger zelf te maken heeft met zijn of haar dilemma; pas daarna komen oplossingen aan de orde. Voorbeelden nodig? Kijk hier voor een aantal praktijkdilemma’s.
Wat zijn de eisen voor intervisie?
Minstens drie en maximaal tien deelnemers. Minstens acht uur per jaar. Minstens twee uur en maximaal vier uur per dag. Een erkende gespreksleider. Deelnemers die werkzaam zijn op hetzelfde rechtsgebied. Geheimhouding. Alle deelnemers brengen een dilemma/vraag/onderwerp in.
Wat houdt het vereiste ‘werkzaam op hetzelfde rechtsgebied’ in?
De Orde acht het goed dat wordt gekeken naar de rechtsgebieden waarop de deelnemers werkzaam zijn, zodat de dilemma’s die betrekking hebben op de praktijkvoering zo goed mogelijk besproken kunnen worden. Advocaten kunnen zelf bepalen welke indeling wordt gehanteerd, zolang deze keuze maar kan worden beargumenteerd. Daarbij hoeft het rechtsgebiedenregister niet te worden aangehouden. Overigens zijn wij zelf van mening dat een goede intervisie de rechtsgebieden overstijgt. In een intervisie gaat het immers vooral om houding en gedrag.
Levert deelname aan intervisie ook PE-punten op?
Ja, maximaal vier. De verplichting om acht intervisie-uren te maken, staat hier los van en komt dus bovenop de aloude verplichting om PE-punten te halen. Maar je mag vier intervisie-uren opvoeren, ook als vier niet-juridische PE-punten. Die uren zijn dus op twee manieren van waarde.
Kunnen intervisie en GIO worden gecombineerd?
Jawel, maar je hebt er niks aan als het je gaat om het voldoen aan de eisen. Je moet namelijk voldoen aan alle eisen van minstens één vorm van de kwaliteitstoetsen (intervisie, GIO of peer review).
Mag intervisie online?
Ja, dat is permanent toegestaan. Er gelden wel extra eisen: je identiteit wordt gecontroleerd en omwille van de vertrouwelijkheid wordt van je verwacht dat je deelneemt in een afgesloten ruimte zonder derden.
Is intervisie leuk en interessant?
Ja! We hebben dit inmiddels van zoveel deelnemers teruggekregen dat we hier echt volmondig ja op kunnen antwoorden. Intervisies zijn interessante gesprekken waarvan je altijd wat opsteekt!
Inschrijven voor onze fysieke of online bijeenkomsten is eenvoudig: bekijk snel onze agenda.
Bio Tjeerd Poot
Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.