De doorgaans zo gematigde deken van de Orde van advocaten sprak zich in ferme bewoordingen uit over het niveau van pas afgestudeerde en beginnende advocaten. “Onvoldoende juridische kennis en moraliteit,” aldus een nogal reactionair klinkende Bekkers in de krant van Wankel Nederland. Was vroeger alles beter? Bekkers oogst bijval en kritiek. “Als mijn studenten medische studenten waren geweest, dan liet ik me niet door ze opereren.”
De algemeen deken windt er in De Telegraaf geen doekjes om. Studenten krijgen er niet echt van langs, maar de universiteiten en advocatenkantoren wel. “Die moeten gas geven,” vindt Bekkers.
Hoogleraar advocatuur aan de UvA, Floris Bannier, gaf een reactie aan CampusTV. Hij schrijft Bekkers kritiek op de be- of gekrompen geest van de beginnende advocaat toe aan de toenemende specialisatie van de advocatuur. Breedte wordt opgeofferd voor diepte. “Wij werden algemener opgeleid, of we daardoor ook betere juristen zijn?” Dat betwijfelt Bannier.
Dat een nog dienstdoend professor de universiteit verdedigt, is begrijpelijk. En een professor die net in zijn emeritaat zit? Is die eerlijker? “Poeh, dat is wel een gewetensvraag,” reageert oud-professor privaatrecht en notarieel belastingrecht aan de VU, Gregor van der Burght. “Het zijn aardige lieve kinderen hoor, maar als mijn studenten medische studenten waren geweest, dan liet ik me niet door ze opereren.”
Van der Burght sluit zich duidelijk wél aan bij Bekkers zorgen. “Er is een verschraling in het onderwijs door de studieaanpak. Aandacht voor de grondbeginselen van het recht is er gewoon te weinig. Tegenwoordig worden de studenten vol gestampt met details en het is vreselijk schools geworden.”
Maatschappelijke kennis wordt er helemaal niet bijgebracht op de universiteit, volgens de oud-professor, die naar Engeland en Belgie kijkt als landen die het beter doen op dat vlak. Van der Burght wijst ook naar de slappe knieën van de universiteiten, die volgens hem veel te gemakkelijk bezuinigingen hebben laten aanleunen. “If you pay peanuts, you get monkeys.”
Is het werkelijk zo erg gesteld met de ontwikkeling van de rechtenstudent als Willem Bekkers stelt? Even bellen met studentenvereniging ELSA uit Leiden. Wat vinden zij van de kritiek van de deken? Een rechtenstudent: “Willem wie?”