Afgelopen vrijdag was het weer zover: de jaarlijkse presentatie van De Stand van de Advocatuur en de uitreiking van de Gouden Zandlopers aan de beste advocaten per rechtsgebied. Met dit jaar als special guest Dries van Agt. Hij beklaagt zich over het gebrek aan juristen in het parlement en roept advocaten op zich met “ferme taal te verzetten tegen de woeste antiterrorismewetgeving”.
Mr. Pablo van Klinken, directeur van KSU Uitgeverij dat De Stand publiceert, bijt het spits af en licht met een losse presenteerstijl de cijfers en het onderzoek toe. “Onderzoek dat er toe doet,” aldus Van Klinken. “Geen onderzoek van het soort dat uitwijst dat ouders van dikke kinderen zelf ook vaak dik zijn.”
Naast de gebruikelijke stijgers en dalers is er dit jaar in De Stand van de Advocatuur veel aandacht voor de bedrijfscultuur van advocatenkantoren en de impact daarvan op de werving van nieuwe medewerkers. “De strijd om nieuw talent wordt hevig,” voorspelt Van Klinken.
Een in het oog lopende bevinding van de Cultural Capital Group, die ten behoeve van De Stand duizend juristen ondervroeg over hun werk: de advocaat van vandaag vindt creativiteit en innovatie de allerbelangrijkste aspecten van de bedrijfscultuur (88%). Daar zit meteen het grootste gat met de realiteit: slechts 44% zegt dit terug te zien in de huidige bedrijfscultuur. Kantoren die al een creatieve en innovatieve cultuur hebben zouden de beste kansen hebben op het aantrekken van toptalent. Maatschappelijke betrokkenheid staat ook hoog in het vaandel, vooral bij jongere juristen. Volgens hen staat geld verdienen nog te vaak centraal.
Mee op het ritme
Na Van Klinken ontvangt voormalig premier en minister van Justitie Dries van Agt het eerste exemplaar van De Stand van de Advocatuur 2008. Klein van gestalte, maar strijdbaar en groots in woord, neemt hij het in tien minuten op tegen de afkalving van de pijlers van de rechtsstaat. Vooraan knikken strafrechtadvocaten Willem-Jan Ausma en Willem Anker instemmend mee op het ritme van Van Agt’s fraai geformuleerde volzinnen.
“Waarden en normen,” “tegen de hufterigheid en woeste anti-terrorismewetgeving,” “lekenrechtspraak, alsjeblieft niet !” “Handen af van het Ne bis in idem!” Zijn erudiete verschijning is de sprekende tegenhanger voor de klinkklare taal die hij spreekt. Van Agt trekt stevig van leer tegen de politiek waar het volgens hem ontbreekt aan “echte juristen”. Zijn pleidooi is duidelijk: de advocatuur, juist de advocatuur, moet haar rug recht houden en “ferme taal” spreken over deze ontwikkelingen.
Vreemd kapitaal
Daarna is het tijd voor internationale ontwikkelingen in de advocatuur. Guy Himsworth, directeur van Hildebrandt Strategic Intelligence, gaat vooral in op recente ontwikkelingen in de Britse markt. De Legal Services Act (die in 2011 volledig moet gelden) heeft volgens hem op drie belangrijke punten wijzigingen gebracht: de komst van de Legal Services Board als toezichthouder op de advocatuur, de Office for Legal Complaints die de behandeling van klachten tegen advocaten op zich zal nemen (beide in plaats van de Law Society) en de ontwikkeling van Alternative Business Models, waaronder het toestaan van vreemd kapitaal in advocatenkantoren.
Himsworth is overigens van mening dat met het laatste niet zo’n vaart zal lopen. Vooral grote kantoren staan volgens hem niet te springen om met vreemd kapitaal aan de slag te gaan. Hij wijst onder andere de problemen die dergelijke kantoren in het buitenland kunnen ondervinden.
Himsworth stelt verder dat kantoren steeds meer moeten zullen kiezen tussen het verrichten van werk voor de ‘high end’ en de basis. “Een combinatie van die twee werkt niet goed. Kantoren die dat wel doen get stuck in the middle.”
Gouden Zandlopers
Tijdens Guy’s lezing heeft de zaal zich inmiddels gevuld voor het onderdeel waar iedereen op wacht: de uitreiking van de Gouden Zandlopers voor de beste advocaten per rechtsgebied.
Grote winnaar is De Brauw Blackstone Westbroek met drie Zandlopers voor Arne Grimme (Fusies en Overnames), Rogier Duk (3e Zandloper op rij, Arbeidsrecht) en Marlou van de Braak (Intellectueel Eigendom).
Winnaars in de andere categorieën zijn:
- Marcel Soppe (Bestuursrecht, KienhuisHoving);
- Monique van Herksen (Fiscaal recht, Baker & McKenzie);
- Frank Graaf (Bank/effectenrecht, Clifford Chance);
- Rob Abendroth (Insolventie, Allen & Overy);
- Paul Sliepenbeek (Personen- en familierecht, AKD);
- Willem Jan Ausma (Strafrecht, Ausma de Jong advocaten);
- Alexandra Boot (Vastgoed, Boot Advocaten);
- Ruud van der Velden (Beste jonge advocaat, Lovells).
De winnaar van de Le Tableau-trofee voor het snelst groeiend kantoor, uitgereikt door Christ’l Dullaert, is Greenberg Traurig. In vier jaar tijd verdubbelde het aantal advocaten daar van eenentwintig naar vierenveertig.
De bedankspeeches zijn over het algemeen kort. Alleen winnaar Willem-Jan Ausma, herkenbaar aan de opvallende geblondeerde haardos, maakt gretig gebruik van zijn podiumtijd. Geheel in de lijn van Van Agt vraagt hij met klem aandacht voor recente ontwikkelingen in zijn rechtsgebied, het strafrecht. Hij hekelt onder meer de bezuinigingen op de rechtsbijstand.
De aanwezigen zijn er na de prijsuitreiking wel klaar mee, respectievelijk klaar voor: De Borrel. (12 maart 2008)