Door de opeenstapeling van crisissen, hebben zich in werkend Nederland substantiële veranderingen voorgedaan. Een hoop werknemers blijken tegenwoordig (deels) voorkeur te geven aan werken vanuit huis. Ook kwam een aantal kantoren afgelopen jaar hun werknemers tegemoet voor de hoge inflatie.
Voor De Stand 2023 gaven daarom 33 kantoren gehoor aan het verzoek om hun thuiswerkbeleid te verduidelijken, waarvan 24 kantoren het personeel verplicht enkele dagen (veelal drie of vier dagen) op kantoor te werken. Soms moeten de advocaat-stagiairs – in tegen stelling tot de advocaten en partners – wel een volle werkweek acte de présence geven. Zeventien kantoren geven aan dat deze regels blijvend zijn.
Bij vier advocatenkantoren wordt het voltallige personeel in principe de hele week op kantoor verwacht. Vijf kantoren verplichten hun personeel dan weer niet tot werken op kantoor: zij hanteren geen thuiswerkbeleid, of thuiswerken gebeurt in overleg.
Wat betreft het notariaat, rapporteerden vijftien top 30-kantoren dat (toegevoegd en kandidaat-) notarissen een paar dagen verplicht naar kantoor moeten. Wederom meestal drie à vier dagen. Notariële kantoren die geen verplichte kantoordagen of thuiswerkbeleid hanteren zijn er ook: drie in totaal. Verder verwachten twee notarisbedrijven juist alle werkdagen het personeel op kantoor, en lieten tien bevraagde kantoren weten dat hun regels rondom thuiswerken blijvend zijn.
Stijgende kosten van levensonderhoud
Nadat corona naar de achtergrond verdween, voltrok zich in 2022 een grootschalige humanitaire crisis:
de oorlog in Oekraïne. In Nederland heeft dit conflict onder meer geleid tot inflatie en stijgende olie- en
gasprijzen. Hoewel advocaten dikwijls goed verdienen, is dit ook voor hen merkbaar. Om de stijgende kosten van levenshoud te ondervangen, gaven 27 top 50-kantoren aan loonsverhoging voor advocaat-stagiairs, advocaten, partners en ondersteunend personeel door te voeren, of dit reeds te hebben gedaan.
De geopenbaarde salarisstijgingen liggen grotendeels tussen de vijf en zeven procent – met uitschieters van vier en bijna vijftien procent. Opvallend is dat negen kantoren expliciet vermelden dat deze salarisstijging niet geldt voor partners. Daarnaast hebben zes kantoren een eenmalige tegemoetkoming uitgekeerd en stellen vier kantoren marktconforme of jaarlijkse verhogingen door te voeren – met de
inflatie in het achterhoofd. Een drietal advocatenfirma’s geeft te kennen geen loonsverhogingen te
hebben toegepast.
Notariaat
Voor (toegevoegd en kandidaat-) notarissen en ondersteunend personeel is de situatie niet veel anders: achttien notarisbedrijven verklaarden loonsverhogingen te hebben doorgevoerd, eveneens doorgaans tussen de vijf en zeven procent.
Bij acht kantoren komen deze loonsverhogingen notarissen niet toe. Voor sommigen van hen is een andere of winstafhankelijke regeling getroffen. Ten slotte hebben drie notariskantoren melding gemaakt van incidentele compensaties voor de stijgende kosten van levensonderhoud, en meldt één firma een jaarlijkse verhoging door te voeren waarbij de inflatie in acht wordt genomen.
Meer data en tabellen zijn te vinden in De Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2023, gepubliceerd in het nieuwe Advocatie Magazine (vanaf p. 15). Klik op de cover om het magazine te openen of ga naar de Magazine-pagina. Hier kunt u ook een gratis abonnement aanvragen.