De coronacrisis lijkt over de hele linie geen vat te hebben gehad op de omvang van de vijftig grootste Nederlandse advocatenkantoren. Sterker nog: volgens de nieuwe top 50 hebben dertig kantoren er gedurende 2020 advocaten bijgekregen: 22 kantoren groeiden zelfs met 6% of meer.
Er zijn per 1 januari 2021 4.666 advocaten werkzaam bij de top 50 van de Nederlandse advocatuur, een stijging van ruim 4% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging heeft deels te maken met meer werkaanbod – waarover later meer –, maar ook met een nieuw onderzoeksonderdeel voor de komende editie van De Stand van de Advocatuur. Voor het eerst tellen ook de bij Nederlandse kantoren werkzame buitenlandse advocaten mee, een fenomeen dat steeds vaker voorkomt als gevolg van verdere internationalisering van de zakelijke advocatuur.
De eisen voor meetelling van deze advocaten zijn dat zij in het buitenland zijn beëdigd – bijvoorbeeld in hun land van herkomst –, en dat zij gelijkwaardig aan hun in Nederland beëdigde collega’s meewerken aan zaken van (inter)nationale cliënten. Zestien kantoren in de top 50 hebben een of meer buitenlandse advocaten in dienst. De benaming voor deze groep varieert van kantoor tot kantoor, bijvoorbeeld international lawyers of foreign associates. Een enkele keer betreft het een in het buitenland beëdigde advocaat-partner.
’s Lands grootste advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek telt er de meeste: dertig in totaal. De Brauw heeft in de afgelopen jaren een groeiend aantal internationale advocaten verwelkomd in Amsterdam, voor een groot deel advocaat-stagiairs afkomstig uit bijvoorbeeld de VS, Engeland, China en Turkije. Zij worden binnen het opleidingsprogramma van De Brauw – The Brewery – opgeleid tot advocaat. Met inbegrip van de in Nederland werkzame, elders beëdigde advocaten telt De Brauw dit jaar 329 advocaten.
Flinke groei voor Stibbe en Allen & Overy
Ook zonder het meetellen van foreign lawyers bij enkele kantoren zouden er verschuivingen zichtbaar zijn in de top 10. Het aantal advocaten is zeker bij Stibbe (plek vijf) en Allen & Overy (plek zes) gedurende het coronajaar 2020 opvallend fors toegenomen: beide kantoren kregen er meer dan twintig advocaten bij; Allen & Overy noteert daarnaast twaalf international lawyers in Amsterdam, Stibbe telt er zeven.
Dat heeft alles te maken met het werkaanbod, dat in het aanvankelijk als onzeker bestempelde coronajaar 2020 alleen maar is toegenomen, geven deze kantoren desgevraagd aan. “Vorig jaar hebben we eerder sterke groei dan afname van de praktijk gezien,” aldus Brechje van der Velden, managing partner van Allen & Overy Amsterdam. “Daarom hebben we ook het afgelopen jaar geïnvesteerd in het aantrekken van nieuw talent.”
De ervaring van David Orobio de Castro, managing partner van Stibbe, is soortgelijk. “Wij zien in onze praktijk een stevige toename van het aantal complexe, ‘high end’ zaken waarop ons kantoor zich toelegt. Die groei zit in zowel de transactie- als in de litigation-praktijk. Daarnaast vinden wij het belangrijk om jonge mensen te blijven aannemen en opleiden.”
Andere top 10-kantoren als Houthoff (255 advocaten), Van Doorne (165), Pels Rijcken (160) en Clifford Chance (136) laten eveneens een behoorlijke groei zien. Zij tellen ieder circa tien advocaten meer dan een jaar geleden. NautaDutilh geeft de tweede plaats in de top 50 weer af aan Loyens & Loeff; beide kantoren krompen iets, naar respectievelijk 257 en 258 advocaten.
Groei niet ‘ondanks of dankzij corona’
Vijf kantoren stegen met vier of meer posities in de lijst: de internationale firma’s Freshfields Bruckhaus Deringer, Hogan Lovells en Eversheds Sutherland, Damsté in Enschede en het Haagse Barentskrans. Namens laatstgenoemd kantoor zegt bestuursvoorzitter Jesse Zijlma dat dit te danken is aan ‘een groeiende stroom aan werkaanbod’. “Over de volle breedte van kantoor zien we een toename van grote en complexe zaken. We zijn daarom continu op zoek naar goede advocaten. Op dit moment staan er meerdere vacatures open, zodat de balans tussen werk en vrije tijd weer wat kan verbeteren en we inhoudelijk groeien.”
Volgens Zijlma staat de werktoename los van de coronacrisis. “De toename is niet ondanks of dankzij corona. We investeerden het afgelopen jaren veel in bestaande cliënten. Zij blijven bij ons terugkomen en steeds meer nieuwe cliënten weten ons ook te vinden.” In de enquête voor De Stand hebben overigens de meeste kantoren aangegeven dat de coronacrisis niet van invloed is op de kantooromvang.
In de onderste regionen van de lijst zijn TeekensKarstens en het relatief nieuwe kantoor Florent als ‘nieuwe binnenkomers’ teruggekeerd. Osborne Clarke en Rutgers & Posch hebben plaats voor hen gemaakt en zijn uit de top 50 gevallen. Een opvallende daler is dit jaar het Groningse De Haan, veroorzaakt doordat het kantoor afgelopen zomer in het kader van een rebranding afscheid nam van de strafrechtsectie.
De Top 50 van de Nederlandse advocatuur is hier te bekijken (of in het menu te vinden onder de tab ‘De Stand). De Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2021 bevat meer statistieken en achtergronden, en verschijnt in maart in Advocatie Magazine.