De Europese Raad heeft afgelopen vrijdag de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) aangenomen. Deze richtlijn verplicht bedrijven om zorgvuldig(er) om te gaan met mens en milieu.
Bedrijven die binnen de richtlijn vallen zullen worden onderworpen aan uitgebreide due diligence-verplichtingen op het gebied van mensenrechten en milieu. Bedrijven kunnen dus voortaan ook verantwoordelijk worden gehouden. De CSDDD-richtlijn gaat gelden voor bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een omzet van meer dan 450 miljoen euro. Voorheen werd er nog gestreefd naar een verdeling in sectoren met een hoog risico, maar dat is nu niet meer het geval. Eerder stemde de Europese Raad op 15 maart 2024 al voor de Corporate Sustainability Due Diligence Directive
De CSDDD, voorgesteld door de Europese Commissie in 2022, markeert hiermee een grote stap richting een duurzamer en verantwoorder bedrijfsleven binnen de Europese Unie. Lidstaten hebben twee jaar tijd om de CSDDD in nationale regelgeving door te voeren. Voor bedrijven met meer dan 5.000 werknemers en een omzet van meer dan anderhalf miljard euro geldt dat ze over drie jaar (in 2027) aan de regels moeten voldoen. Pas in 2028 moeten bedrijven met meer dan 3.000 werknemers en meer dan 900 miljoen euro omzet aan de regels voldoen. Daarna gaan de regels gelden voor bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een omzet van 450 miljoen euro.
Goed onderzoek doen
De richtlijn stelt een aantal voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen. Ten eerste zijn bedrijven verplicht om due diligence uit te voeren op hun waardeketens, inclusief hun directe en indirecte leveranciers. Dit houdt in dat bedrijven hun toeleveringsketens grondig moeten onderzoeken om risico’s op het gebied van mensenrechten, milieu en goed bestuur te identificeren, te voorkomen en aan te pakken. Daarnaast moeten bedrijven beleid en processen implementeren om hun bevindingen te monitoren en te rapporteren. Dit omvat het opstellen van due diligence-verklaringen en actieplannen die publiekelijk toegankelijk zijn. Volgens Ahmet Ergun, advocaat bij Loyens & Loeff, zal de CSDDD de komende periode ongetwijfeld de aandacht vereisen van in-scope (financiële) ondernemingen.