Drie (voormalige) advocaten van De Brauw Blackstone Westbroek hebben zich maandag met harde woorden verweerd bij de Raad van Discipline, in een tuchtzaak aangespannen door de curatoren van Imtech. Die hebben een bizarre complottheorie in hun hoofd, aldus de advocaten volgens een verslag van het FD.
De Imtech-curatoren Paul Peters (AKD) en Jeroen Princen (DVDW Advocaten) verwijten vier De Brauw-partners – van wie er nog twee bij het kantoor werkzaam zijn – onder meer bovenmatig declareren. In de laatste jaren van het in 2015 gefailleerde installatiebedrijf declareerde het kantoor als huisadvocaat van Imtech zo’n 55 miljoen euro bij het bedrijf, dat in ernstige financiële problemen was geraakt als gevolg van fraude bij projecten in Duitsland en Polen. Het boedeltekort bedroeg bij het faillissement zo’n 1,5 miljard euro.
De curatoren eisen 4,5 miljoen euro terug van De Brauw, voor advieswerk in de laatste weken voor het faillissement. In deze laatste fase zouden de advocaten van De Brauw volgens Peters en Princen hebben samengespannen met banken en financiers om de schade van een mogelijk faillissement voor investeerders zoveel mogelijk te beperken.
Misleidend rapport en onjuiste adviezen
Hiervoor zouden de advocaten zich hebben bediend van een misleidend forensisch onderzoeksrapport en onjuiste adviezen. Dit om een zo positief mogelijk beeld van het bijna failliete Imtech te schetsen, met het doel om via claimemissies 1,1 miljard aan investeringsgeld op te halen. Dit geld werd uiteindelijk vooral gebruikt om schulden bij de banken af te lossen, aldus de curatoren. Ook de opbrengst van de verkoop van een ICT-divisie ging naar de banken, en niet naar de schuldeisers.
Deze zogenoemde samenspanning met de banken deed ex-De Brauw-partner Jan Marten van Dijk tegenover de Raad van Discipline af als een ‘bizarre complottheorie’. De klaagschriften van de curatoren zijn volgens hem op meer dan driehonderd punten misleidend of zelfs feitelijk onjuist. Volgens Ruud Hermans, eveneens al afgezwaaid bij De Brauw, is zijn beroepsgeheim geschonden omdat de curatoren honderden van zijn e-mails hebben onderzocht. Hij spreekt van een ‘ongefundeerde aanval op zijn integriteit’.
Eind vorig jaar troffen de curatoren en De Brauw elkaar al bij de voorzieningenrechter over de vermeende schending van het beroepsgeheim van de betrokken advocaten. De rechter wees de vordering van het advocatenkantoor tot geheimhouding van diverse Imtech-documenten en -adviesstukken uit de periode rond het faillissement echter af.
Kritiek op uitgaven curatoren
Intussen klinken er vanuit de Zuidas vanwege deze confrontatie bij de tuchtrechter steeds meer de-pot-verwijt-de-ketel-achtige geluiden aan het adres van de Imtech-curatoren, aldus het FD. Zij hebben in de afgelopen vijf jaar al zo’n 25 miljoen euro besteed aan salaris, onderzoek en procedures in de zaak.
De Raad van Discipline Amsterdam moet eerst oordelen over de ontvankelijkheid van de Imtech-curatoren. Uitsluitsel hierover wordt half december verwacht.