Vrouwelijke advocaten die na de start van een gezin kantoorborrels blijven bezoeken doen het qua carrière significant beter dan vrouwen die na hun zwangerschap die borrels laten voor wat ze zijn. Dat is één van de conclusies uit het langlopende Loopbaanonderzoek Advocatuur dat is uitgevoerd door het Amsterdam Center for Career Research van de Vrije Universiteit Amsterdam. Andere opvallende conclusie: de economische crisis heeft nauwelijks invloed op de toekomstverwachtingen van advocaten omtrent hun eigen carrière.
Het onderzoek liep van 2007 tot nu, en is inmiddels afgesloten. Bij de eerste meting namen bijna negenhonderd advocaten deel door middel van het invullen van vragenlijsten, bij de derde en laatste meting waren dat er nog 132. Volgens onderzoeker Josje Dikkers (thans Hogeschool Utrecht) nam de animo om de vragenlijsten in te vullen in de loop der jaren af en vertrokken advocaten ook naar werkplekken buiten de advocatuur, maar is het onderzoek representatief.
Uit dat onderzoek, aangevuld met een tiental diepte-interviews met partners en medewerkers, komt een duidelijk beeld van een succesvolle loopbaan in de advocatuur naar voren, aldus Dikkers. De advocaat die zich tijdens collectieve netwerkactiviteiten – onder andere seminars – actief opstelt en zich zodoende in de kijker speelt maakt een grotere kans op promotie (in functie en salaris) in vergelijking met de ‘muurbloempjes’. Dat laatste pakt dan nog weer wat slechter uit als de betreffende advocaat een vrouw is.
Ook vrijheid in de werkuitvoering is gunstig voor iemands carrière in de advocatuur. Advocaten die tevreden zijn over hun loopbaan hebben hiernaast vaker een proactieve instelling waardoor ze problemen eerder voorzien en hier snel op kunnen inhaken. Volgens onderzoeker Dikkers is er binnen de advocatuur nog betrekkelijk weinig onderzoek verricht naar de ‘eigenwijze professional’. “De opkomst van dit type professional is iets van de laatste jaren. Het past eigenlijk niet zo goed bij het vanouds nogal hiërarchische model binnen de advocatuur. Advocatenkantoren zullen daar beter op moeten inspelen.”
Tevredenheid
Het objectieve succes van de betrokken advocaten bleek in de loop der jaren behoorlijk stabiel, ook al gingen de inkomens van mannelijke en vrouwelijke advocaten – zoals in vele andere sectoren het geval is – na enige jaren wel wat uiteen lopen. De subjectieve tevredenheid over de eigen loopbaan werd in de loop van de tijd wel wat minder. Zo voelde men zich in de groei steeds meer belemmerd door het ‘politieke spel’ dat binnen kantoor gespeeld werd, en ervoer men een daling in ontwikkelingsmogelijkheden.
De economische crisis heeft overigens nauwelijks invloed op de toekomstverwachtingen van advocaten over de eigen carrière. Slechts 13% van de ondervraagde advocaten denkt dat de crisis gevolgen kan hebben voor hun carrière, ruim 80% denkt van niet.
In de periode 2007-2011 werd – in samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten, Dialogue en Le Tableau – een longitudinaal vragenlijstonderzoek door het Amsterdam Center for Career Research van de Vrije Universiteit Amsterdam uitgevoerd. Hiernaast is in 2011 (met de hulp van Master studente Iris Valk) ter aanvulling op dit vragenlijstonderzoek een aantal diepte interviews gehouden met advocaten op medewerker en partner niveau uit verschillende kantoren. In de gehele studie werd gekeken naar de organisatiegerelateerde en individuele factoren die het (objectieve en subjectieve) loopbaansucces van een advocaat beïnvloeden. Grofweg komt objectief carrièresucces neer op zaken als salaris en salarisgroei, en subjectief succes op tevredenheid over de eigen loopbaan en motivatie.