De ondergang van Royal Imtech in 2015 geldt als één van de grootste naoorlogse faillissementen. Negen jaar na dato hebben de curatoren en beleggersvereniging VEB schikkingen bereikt met de bestuurders, commissarissen, hun verzekeraars en KPMG.
Dat melden de curatoren in een schriftelijke verklaring. De nieuwe schikkingen volgen op een eerdere schikking in oktober 2023 tussen de curatoren en de ongeveer 65 voormalige banken en financiers van Royal Imtech. Het grootste deel van het nu overeengekomen schikkingsbedrag, 31.875.000 euro, komt beschikbaar voor de crediteuren van Royal Imtech. Opgeteld is er door de drie schikkingen nu ongeveer zestig miljoen euro beschikbaar voor de onbetaalde crediteuren.
Onbehoorlijk bestuur
Royal Imtech N.V. was een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Met ongeveer 22.000 werknemers realiseerde Royal Imtech een omzet van circa vier miljard euro per jaar. In 2013 kwam het bedrijf in zwaar weer, mede door fraude met investeringen in Polen en Duitsland. Het bedrijf moest vele tientallen miljoenen afschrijven en waarschuwde niet te kunnen voldoen aan verplichtingen jegens kredietgevers. Verontruste beleggers verkochten massaal hun aandelen.
Nadat het bedrijf in 2015 failliet ging, hielden de curatoren de bestuurders en commissarissen aansprakelijk. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onbehoorlijk bestuur en het houden van onvoldoende toezicht in vijf jaar voorafgaand aan het faillissement.
Daarnaast voerden de curatoren tuchtprocedures tegen verschillende accountants bij KPMG over de formeel afgegeven verklaringen in jaarverslagen.
Lees ook: Faillissementsgolf verwacht in Nederland
Geen schuld erkend
De bestuurders, commissarissen en KPMG hebben bij de schikkingen geen aansprakelijkheid of schuld erkend. Tegen de laatste bestuurders, commissarissen en KPMG waren nog geen formele dagvaardingen uitgebracht. De aansprakelijkheidsverzekeraars van de bestuurders en commissarissen wezen aanvankelijk dekking af, maar werken nu wel mee aan deze schikkingsregeling.
Curatoren blij met schikking
De curatoren zijn blij met deze schikking. Curator van het eerste uur Jeroen Princen: “Voor deze opbrengst voor de onbetaald gebleven crediteuren hebben wij ruim acht jaar hard gewerkt. We zijn gestart met een geheel lege boedel en kunnen nu toch ongeveer zestig miljoen euro gaan verdelen onder de onbetaald gebleven schuldeisers.”
Curator Fouad el Houzi is verheugd dat in één keer geschikt kon worden met de vele betrokken partijen. “Met deze schikking wordt een Gordiaanse knoop van geschillen tussen de 36 betrokken partijen in één keer doorgehakt. Daarmee is het licht op groen gezet voor terugbetaling aan schuldeisers en een vlotte verdere afwikkeling van dit complexe faillissement.”
Onbetaald gebleven advocaten
De VEB ontvangt door deze schikkingen € 7.125.000. In 2014, nog voor het faillissement, trof VEB al een eerste schikking ten behoeve van gedupeerde beleggers. De verzekeraars stellen één miljoen van het totale schikkingsbedrag beschikbaar voor een aantal jarenlang onbetaald gebleven advocaten van de bestuurders en commissarissen.
Banken en financiers achtergesteld
De curatoren verwachten dat dit najaar alle preferente schuldeisers volledig kunnen worden betaald. Ook de concurrente schuldeisers kunnen een substantiële uitkering ontvangen. Onderdeel van de eerdere schikking is dat banken en overige financiers niet meedelen in de opbrengst van deze schikkingen en worden achtergesteld ten opzichte van de concurrente schuldeisers. Hierdoor kan de volledige opbrengst van de nieuwe schikkingen aangewend worden voor de concurrente crediteuren.