Een enorme overdekte markthal opent op 1 oktober aan de Binnenrotte in Rotterdam. Denk aan de markten van Stockholm, Barcelona, Valencia, Kopenhagen en je ziet het voor je. Het gaat er inderdaad op lijken, maar dan op z’n Rotterdams: het wordt groter en praktischer.
Door Juliette Geers
Er wordt een geheel nieuw gebouw uit de grond gestampt: een immens grote boog (een soort hoefijzer) waar je voortaan terecht kan voor al je versinkopen en meer: wonen, winkelen, parkeren en uitgaan.
Het is niet alleen bedoeld voor Rotterdammers. Door de opzet en de gemakkelijke bereikbaarheid verwacht men ook veel meer bezoekers van buiten de stad. Met de kubuswoningen op de achtergrond en de opvallende architectuur van station Blaak nabij, is het voor toeristen sowieso een bezoekje waard. CNN pikte het al op en typeerde het als ‘één van de gebouwen die je gezien moet hebben in 2014’. Verschillende camera-toeristen zijn al teleurgesteld gesignaleerd. Ze waren iets te vroeg.
Een bruisende hal van meerdere verdiepingen die volgeladen is met verse producten uit allerlei windstreken. Brood en zuivel in het midden van de vloer (bakkerij Le Perron heeft een unit gereserveerd), vlees en verse vis diagonaal tegen over elkaar, aardappelen, groente, fruit en delicatessen in de andere diagonaal. En nog vier verse kraampjes met wisselende waar. Dit alles is aangevuld met vrolijke non-food items zoals bloemen en planten. Maar de markthal wordt meer dan alleen een winkelparadijs, het gaat ook een beleving bieden: restaurants en cafés voor een hapje en drankje. Er komt zelfs een kookschool, De Wereld van Smaak geheten.
Het trotse middelpunt van de verswinkels vormt het verskwartet: groente- en fruitspecialist Rungis, Treuren wild en gevogelte, horecaslagerij Nice to Meat en vishandel Schmidt Zeevis. Ze zullen bij elkaar te vinden zijn en naast de normale verkoop, laten ze bezoekers ook specialiteiten proeven en geven zo ‘een beleving’ mee.
Het marktgebouw huisvest verder tien verdiepingen met ruim tweehonderd appartementen; onder de vloer een supermarkt, een afgesloten logistiek hart voor ondernemers en daaronder weer ruim 1200 parkeerplaatsen.
Op dinsdag en zaterdag zal ook, zoals gewoonlijk, de buitenmarkt op de Binnenrotte staan. Een van de grootste markten van Nederland die voor een kwart uit food kramen bestaat en voor driekwart uit non-food.
Geïnspireerd op de internationale markten, maar straks kijkt men naar Rotterdam voor inspiratie. Het is een project met lef. Amsterdam is trouwens ook in ontwikkeling en heeft plannen om een indoormarkt te installeren in een bestand gebouw: ‘De Foodhallen’ openen in de voormalig tramremise De Hallen aan het Bellamyplein in Amsterdam Oud-West. Dat wordt een groot complex met twee restaurants, een bioscoop, een hotel, bibliotheek en veel winkels. Het wordt dit najaar geopend.
Maar op 1 oktober neem ik de trein naar Rotterdam Centraal. Na het bewonderen van dat staaltje van architectuur vervolg ik mijn weg via de koopgoot naar de Blaak en daar ga ik genieten van het opkomende Laurenskwartier. Misschien doe ik nog een bezoekje aan de kerk, maar het hoogtepunt zal de markthal zijn. Eens kijken op welke verdieping ik kan geraken. Met alle tassen die ik ongetwijfeld verzamel ben ik blij dat mijn trein ook vanaf station Blaak vertrekt.
De Markthal is zeven dagen per week open. Maandag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 20:00 uur, en zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur. De horecavestigingen zijn langer geopend. De parkeergarage onder de Markthal is 24 uur per dag geopend.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.